Biserica Parohiei „Sfântul Apostol Andrei” din municipiul Buzău și-a sărbătorit miercuri, 30 noiembrie 2022, hramul. În ziua de prăznuire a ocrotitorului lăcașului de cult, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

Împreună cu Ierarhul locului au liturghisit pr. Ionuț Constantin, consilier eparhial la Sectorul Social-filantropic și misionar, pr. Constantin Călin, protopop al Protoieriei Buzău I, pr. paroh Petru-Gabriel Roșu, pr. coslujitori Paul-Iulius Negoiță și Marian Ion, precum și fostul paroh, pr. pensionar Iulian Negoiță.

În predica adresată credincioșilor, Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a vorbit despre viața și activitatea Sfântului Apostol Andrei, care a propovăduit Evanghelia strămoșilor noștri geto-daci din zona Dobrogei.

„Este o mare binecuvântare să fim astăzi împreună, la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, părintele duhovnicesc al poporului român și ocrotitorul României, și să medităm la ce a făcut pentru noi, românii, apostolul cel întâi chemat de Mântuitorul Iisus Hristos la misiunea de a-I propovădui Evanghelia pe teritoriul țării noastre. Dacă vom ține seama de îndemnurile Maicii Domnului și ale Sfinților Apostoli, străduindu-ne să împlinim, după putință, poruncile evanghelice, cu certitudine, Dumnezeu ne va binecuvânta cu darurile Sale cele bogate și ne va ajuta să păstrăm aprinsă candela credinței strămoșești. Pentru aceasta, avem posibilitatea să ne inspirăm din viețile sfinților asupra modului în care trebuie să traducem în faptă învățătura credinței noastre mântuitoare, pe care o mărturisim la Sfânta Liturghie. Sfântul Apostol Andrei ne-a adunat pe toți în biserica ce i-a fost închinată aici, în mijlocul urbei Buzăului, oferindu-ne exemplul său de viețuire și mărturisire a credinței în Hristos Domnul, ceea ce înseamnă că trebuie să fim mult mai responsabili cu privire la identitatea noastră creștină, pe care se cuvine să o afirmăm cu demnitate și să o confirmăm prin faptele concrete ale credinței, nu doar prin cuvinte frumoase. Să prețuim tezaurul de mare preț lăsat moștenire poporului nostru, și anume dreapta credință în Dumnezeu-Sfânta Treime, respectiv în Domnul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat, răstignit și înviat pentru noi și a noastră mântuire”, a explicat Chiriarhul.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.

După încheierea Sfintei Liturghii, Parohia „Sfântul Apostol Andrei” i-a premiat elevii participanți la ediția a VII-a a Concursului județean Sfântul Andrei – Apostolul și ocrotitorul românilor, organizat de școala omonimă din vecinătate. În cadrul festivității de premiere, cei 45 de elevi proveniți de la diferite școli buzoiene au primit diplome, iconițe, acatiste, CD-uri cu colinde și cărți de colorat. La final, corul Școlii Gimnaziale „Sfântul Apostol Andrei” a interpretat cântece patriotice, cu ocazia Zilei Naționale a României.