Joi, 1 decembrie 2022, credincioșii veniți la Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău au sărbătorit Ziua Națională a României prin rugăciune. În această zi de mare însemnătate istorică, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie, precum și slujba de Te Deum pentru eroii neamului care, în urmă cu 104 ani, au înfăptuit unitatea națională a românilor de la 1918.
Din sobor au făcut parte pr. Marian Gegea, vicar administrativ eparhial, pr. Ionuț Constantin, pr. Dan Necula și pr. Dragoș-Mihail Olteanu, consilieri eparhiali, pr. Ionuț Mihalașcu, slujitorul comunității credincioșilor surzi din Buzău, pr. Sorin-Leonard Dinu, pr. Gianin-Cristian Oprea și pr. Georgian Chioreanu, slujitori la Catedrala Arhiepiscopală, respectiv pr. Răzvan-Valeriu Drăgoi și pr. Constantin-Ciprian Axente, slujitori la Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului Eparhial.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a precizat că ziua de 1 decembrie „este una cu profunde semnificații și ar trebui ca inimile tuturor românilor să vibreze la gândul că, datorită celor care s-au jertfit de-a lungul secolelor, culminând cu ostașii români care și-au dat viața pe câmpurile de luptă, în Primul Război Mondial, noi, cei de astăzi, suntem liberi și avem posibilitatea să ne manifestăm credința strămoșească mântuitoare. Însă, pe parcursul secolului al XX-lea, poporul român a trebuit să înfrunte unele vrăjmășii venite din afară, acestea găsind ecou în inimile unora dintre confrații noștri care au consimțit la instaurarea unui regim ateu, ostil Bisericii strămoșești și valorilor creștine ce au definit dintotdeauna neamul românesc. De aceea este important să îi învățăm pe copiii noștri care este obârșia poporului român, faptul că el s-a format deodată român și creștin. Așa s-a plămădit, de-a lungul secolelor, neamul nostru românesc, dar, din păcate, nu a reușit să își împlinească dezideratul său de realizare a unității statale mai devreme de anul 1918, cu toate că existase o încercare la 1600, prin marele voievod Mihai Viteazul. Nereușita din tot acest timp s-a datorat faptului că, în contextul general al istoriei, au existat popoare mai puternice decât noi, cu gânduri de cotropire, de înrobire, cărora românii au fost nevoiți să le facă față, dovedindu-se întotdeauna viteji în lupte și jertfelnici”, a menționat Ierarhul.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Ortodoxă Mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei „Înălțarea Domnului” și de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.
Cu acest prilej, membrii Corului „Credo in Deo” al Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău, alături de clerici și credincioși, au intonat Imnul Național, apoi au interpretat cântări religioase și patriotice.