Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din municipiul Buzău și-a cinstit miercuri, 6 decembrie 2023, ocrotitorul spiritual. Cu prilejul hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

Soborul slujitorilor a fost format din: pr. Ionuț Constantin și pr. Ionuț-Cristian Vuță, consilieri eparhiali, pr. Marius-Daniel Ciobotă, protopop al Protoieriei Buzău II, pr. Georgian Chioreanu, secretar în cadrul aceleiași protoierii, pr. paroh Vasile-Gabriel Gheorghe, pr. coslujitor Constantin-Iustin Stoica și pr. pensionar Constantin Ene.

În predica adresată credincioșilor, Înaltpreasfinția Sa a evocat viața și virtuțile Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei.

„Sfântul Nicolae și-a împodobit viața cu o salbă de virtuți: blândețea, bunătatea, iubirea față de oameni, inclusiv față de vrăjmași, milostenia sau facerea de bine și dreptatea, care l-au făcut să fie cinstit de către semenii săi. Tocmai de aceea, în troparul sărbătorii de astăzi este numit «îndreptător credinței și chip blândeților». El nu a studiat la școli înalte, ca Sfinții Capadocieni – Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Grigorie de Nyssa –, dar părinții i-au insuflat, încă de la o vârstă fragedă, dragostea de Dumnezeu și de aproapele, ajutându-l să înțeleagă în ce constă urmarea lui Hristos. Din această perspectivă, părinții Sfântului Ierarh Nicolae sunt modele pentru părinții zilelor noastre în ceea ce privește educarea copiilor în spiritul credinței ortodoxe strămoșești”, a menționat Chiriarhul.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Arhiepiscop Ciprian a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii, binefăcătorii și slujitorii lăcașului de închinare, trecuți la cele veșnice. Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a interpretat cântările liturgice.

Pr. Vasile-Gabriel Gherghe i-a mulțumit Arhipăstorului locului pentru bucuria făcută comunității parohiale, prin slujirea arhierească la hramul din acest an, dăruindu-i o icoană a Sfântului Ierarh Nicolae.