În ajunul sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, marți, 5 decembrie 2023, la sediul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vrancea, s-a desfășurat cea de-a doua ediție a Proiectului socio-educațional Ghetuțele lui Moș Nicolae, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Organizat de Sectorul Învățământ și activități cu tineretul al Eparhiei, în colaborare cu ISJ Vrancea, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea și Societatea Națională a Femeilor Ortodoxe Române – Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei (SNFOR – ABV), proiectul a avut ca beneficiari 233 de copii, care au primit câte o pereche de ghete, potrivită mărimii fiecăruia, precum și darurile „Moșului”, constând în dulciuri și fructe.

Alături de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, la eveniment s-au aflat: pr. cons. eparhial Dan Necula, dna Gabriela-Daniela Marchitan, inspector școlar general al ISJ Vrancea, dna Daniela Nicolaș, director general al DGASPC Vrancea, dna prof. Melania Pătrășcanu, inspector de religie în cadrul ISJ Vrancea, dna Neluța Mirela Furtună, președinte al SNFOR – ABV, și dl Valentin Iancu, de la Centrul Eparhial din Buzău.

Gazda activității caritabile, dna Gabriela-Daniela Marchitan, a rostit, în debut, un cuvânt prin care a subliniat că gestul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, îndreptat către acești tineri, este un exemplu pentru toți ceilalți, o invitație de a deveni mai buni, de a dărui și de a păstra seninătatea copilăriei în suflet, la orice vârstă.

În continuare, un grup de colindători ai Liceului de Artă „Gheorghe Tattarescu” din Focșani au interpretat câteva colinde tradiționale românești, exprimând în acest fel și recunoștința față de Chiriarhul locului, care acordă anual unora dintre elevii acestui liceu vocațional bursa „Episcopul Dionisie Romano”.

A urmat o scurtă alocuțiune din partea dnei Daniela Nicolaș, care a transmis câteva gânduri privind impactul acestei acțiuni caritabile în rândul tinerilor, exprimându-și, în același timp, și gratitudinea pentru faptul că, la excursiile culturale organizate anul acesta de către sectorul de resort de la Centrul Eparhial, au luat parte și copii din cadrul DGASPC Vrancea. Momentul a fost întregit de un alt recital de colinde, pregătit și pus în scenă, de această dată, de un grup de elevi din cadrul instituției vrâncene de asistență socială.

Pr. cons. Dan Necula, coordonatorul proiectului, a prezentat care au fost obiectivele acestuia și modul în care s-au concretizat activitățile lui. Prima ediție, din 2022, i-a avut în vedere pe cei 231 de copii de la Centrul de Educație Incluzivă Buzău, iar acum, bucuria a fost împărtășită copiilor vrânceni care au nevoie de mai multă încurajare și susținere; unii dintre aceștia, proveniți din mai multe localități vrâncene, participă inclusiv la proiectele desfășurate acolo de SNFOR – ABV.

Părintele Arhiepiscop Ciprian i-a felicitat pe elevi pentru interpretarea colindelor, apoi s-a adresat tuturor celor prezenți, evidențiind dorința de a se perpetua astfel de programe și proiecte nu doar în această perioadă a anului, ci pe tot parcursul său.

,,Darurile din această zi au o valoare de simbol. Ele nu rezolvă o anumită problemă decât temporar. Noi ne străduim să venim, după putință, în sprijinul celor care au nevoie de un ajutor concret, de această dată în ceea ce privește încălțămintea, numită generic «ghetuțele lui Moș Nicolae». Iată că voi, copiii aflați în grija acestei instituții, nu experimentați singurătatea și, de aceea, am dorit să vă aducem în atenție adevărul că sunt mai mulți oameni care se gândesc la voi, deși nu vă cunosc personal. Spre exemplu, Biserica din care faceți parte, prin Taina Sfântului Botez, alcătuită din toți creștinii conștienți și responsabili de identitatea lor, vă are în atenție, în gânduri și rugăciuni, dar își arată și în mod concret considerația și dragostea față de voi” – a precizat Înaltpreasfinția Sa.

La final, multe zâmbete au izvorât din sufletele tuturor copiilor prezenți, cei care au realizat momentele artistice, de la Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu” și din cadrul DGASPC Vrancea, precum și de la alte școli din județ. Toți au primit, din partea Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, darurile pregătite special pentru ei: noile ghetuțe, pline cu dulciuri și fructe.

Pr. cons. Dan Necula

Sectorul Învățământ și activități cu tineretul