Credincioșii Parohiei Lopătăreasa din județul Buzău i-au sărbătorit, vineri, 29 iunie 2018, pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, ocrotitorii spirituali ai comunității lor. Cu prilejul hramului, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a sfințit pictura bisericii parohiale și a săvârșit Sfânta Liturghie, precum și o slujbă de pomenire pentru ctitorii sfântului lăcaș, trecuți la cele veșnice. Totodată, ierarhul a binecuvântat noua casă de prăznuire din incinta lăcașului de cult. Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei a oferit răspunsurile liturgice.

Pornind de la cuvintele Sfântului Apostol Pavel: „Nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăiește în mine” (Galateni 2, 20), Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a explicat, în cuvântul de învățătură, că „țelul vieții noastre creștine este să trăim atât de frumos și bineplăcut lui Dumnezeu, încât Hristos Domnul să sălășluiască în sufletele noastre. De aceea, să ne străduim să fim oameni buni, smeriți, evlavioși, altruiști, grabnic ajutători ai celor aflați în suferință, respectuoși față de Biserică și față de semeni, iubitori, care nu se rezumă doar la declarații de iubire, deoarece cuvântul simplu nu înseamnă atât de mult, dacă nu se întrupează în faptă. Așadar, credința trebuie să fie lucrătoare prin iubire (cf. Galateni 5, 6), după cum ne învață Sfântul Apostol Pavel”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

În soborul slujitorilor s-au aflat: Pr. Constantin Călin – protopop al Protoieriei Buzău I, Pr. Marian Feraru – parohul bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Lopătăreasa, dar și alți preoți din împrejurimi.

Pentru eforturile depuse la înfrumusețarea lăcașului de închinare, părintele paroh a fost hirotesit iconom, iar binefăcătorii au primit Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” și câte o icoană.

Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din localitatea Lopătăreasa a fost ridicată între anii 2003-2004. În perioada 2012-2016, lăcașul de rugăciune a fost împodobit cu pictură în tehnica frescă.