Aproximativ o mie de credincioși au sărbătorit duminică, 6 ianuarie 2019, praznicul Botezului Domnului, la Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Liturghia Sfântului Vasile cel Mare și slujba Sfințirii Mari a apei.

În cuvântul de învățătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat semnificațiile sărbătorii Bobotezei.

„La Botezul Domnului, momentul cel mai important la care suntem invitați să reflectăm cu toții este acela al arătării Preasfintei Treimi. Pe de altă parte, Hristos Domnul era arătat oamenilor de către Sfântul Ioan Botezătorul prin cuvintele: «Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii» (Ioan 1, 29). În momentul în care Mântuitorul Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat, a intrat în râul Iordan, a sfințit apele și, prin aceasta, întreaga creație. De aceea, cu prilejul acestui praznic împărătesc, în afara spațiului bisericii, la un izvor sau la o apă curgătoare, se săvârșește slujba de Sfințire Mare a apei, având ca rezultat Aghiasma Mare, pe care dreptcredincioșii creștini trebuie să o primească și să guste din ea cu credință în Dumnezeu”, a menționat Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei și de Corala Ortodoxă Mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale, dirijată de Arhid. Gianin-Cristian Oprea.

Din soborul de preoți și diaconi au făcut parte: Pr. Cristian-Marius Dima și Pr. Marian Gegea – consilieri eparhiali, Pr. Ionuț Constantin – inspector eparhial, Pr. Vasile-Gabriel Gherghe – eclesiarhul Catedralei „Înălțarea Domnului” din Buzău, și Pr. Sorin-Leonard Dinu – slujitor la același lăcaș de cult.

Spre finalul Sfintei Liturghii, soborul slujitorilor, condus de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, a mers în procesiune la aghiasmatarul din curtea Catedralei, unde a oficiat Sfințirea cea Mare a apei.

Ca și în anii precedenți, toți credincioșii au putut lua Aghiasmă Mare din patru vase, cu o capacitate de 1000 de litri fiecare, pregătite încă din ajun.

De asemenea, în fața Catedralei Arhiepiscopale, a fost înălțată o cruce de gheață, împodobită cu cetină de brad și flori.