În zilele de luni până joi din prima săptămână a Postului Sfintelor Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a oficiat slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia a citit Canonul de pocăință al Sfântului Andrei Criteanul, împărțit în patru fragmente.

Înaltpreasfinția Sa a fost prezent luni, 18 martie 2024, la Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din cadrul Centrului Eparhial de la Buzău, iar marți, 19 martie 2024, la Paraclisul Arhiepiscopal „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din aceeași incintă, unde a citit primele două părți ale Canonului cel Mare.

Miercuri, 20 martie 2024, Chiriarhul locului a citit a treia parte a Canonului de pocăință în biserica Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul buzoian Poștă, după care joi, 21 martie 2024, a slujit la Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din Buzău, unde a citit ultima parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul.

La finalul fiecărei slujbe, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a explicat credincioșilor prezenți și elevilor Seminarului Teologic „Chesarie Episcopul” din Buzău învățăturile de credință, morale și duhovnicești care se desprind din cântările slujbelor speciale din această primă săptămână a Păresimilor.

„Sfântul Ierarh Andrei, Arhiepiscopul Cretei, spre sfârșitul vieții, conștient fiind că va veni ceasul să părăsească această lume trecătoare, s-a preocupat de sufletul său și a deschis cartea Sfintei Scripturi ca să vadă cu cine se poate compara din mulțimea exemplelor umane oferite în paginile ei. S-a cutremurat când a constatat că, de fiecare dată, se identifica numai cu oameni păcătoși, cu cei care L-au supărat pe Dumnezeu, încălcându-I poruncile: de la Adam până la tâlharul de pe cruce. Deși se tânguia pentru păcatele personale, Sfântul Andrei îndrăznea să își exprime nădejdea în bunătatea lui Dumnezeu, că îi va lua în considerare strigătul de durere și hotărârea de a-și schimba viața. Acest canon este, pe de o parte, un dialog al sufletului cu Dumnezeu, iar pe de altă parte, un dialog al sufletului cu sine însuși”, a precizat Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.

Pe parcursul celor patru zile, cântarea la strană a fost susținută de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei și de elevii Seminarului Teologic buzoian.