Pentru credincioșii Parohiei vrâncene Homocea II, duminică, 12 februarie 2023, a fost o zi de aleasă sărbătoare. Aceștia l-au avut în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, care a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din localitate, apoi a binecuvântat noua casă praznicală a parohiei.

În soborul slujitor s-au aflat: pr. Cristinel Popa – protopop al Protoieriei Panciu, pr. Mihai Grădinaru – secretar în cadrul aceleiași protoierii, pr. Gheorghe Mușat – Parohia Homocea I, pr. Gheorghe Miron – Parohia Homocea II, pr. Doru Lupu – Parohia Mierea, și pr. Ioan-Cătălin Buchidău – Parohia Prisecani.

În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop Ciprian a subliniat semnificațiile Evangheliei Duminicii a 34-a după Rusalii (Luca 15, 11-32), care ne relatează Pilda Întoarcerii Fiului risipitor.

„Oricât ne-am îndepărta de Părintele ceresc, întoarcerea este posibilă. În momentul în care conștientizăm că suntem bolnavi duhovnicește și că avem nevoie de însănătoșire, Dumnezeu revarsă asupra noastră harul Său mângâietor, care ne ajută să punem în aplicare gândul bun pe care ni l-am propus. Așa s-a întâmplat cu fiul risipitor. Venindu-și în fire și luând decizia de a se ridica din abisul vieții fără sens, acesta a simțit dintr-odată puterea harului dumnezeiesc întărindu-i voința de a-și împlini gândul îndreptării și astfel, îmbrăcat în haina smereniei, a făcut cale întoarsă spre casa părintească, sperând că tatăl său cel iubitor și iertător îl va accepta ca pe unul dintre slujitorii săi. Așadar, îndreptarea sau pocăința este posibilă pentru orice om, indiferent de gravitatea păcatelor săvârșite, însă, pentru a o dobândi, este nevoie de voință și căință; cu alte cuvinte, să-ți dorești din tot sufletul îndreptarea, să regreți sincer greșelile, să-ți înnoiești gândirea, să-ți schimbi comportamentul față de semeni și să te străduiești a nu-L mai mâhni pe Dumnezeu cu fapte ce afectează comuniunea de iubire cu aproapele și cu Părintele ceresc. Și după cum fiul risipitor a fost îmbrăcat din nou cu haina lui cea dintâi, semn al reabilitării sale în demnitatea de fiu, tot astfel și noi, prin post, rugăciune și pocăință sinceră, susținute de dreapta credință, putem spera în mila și ajutorul lui Dumnezeu, pentru reînnoirea hainei duhovnicești primite la Sfântul Botez”, a explicat Chiriarhul locului.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a oficiat un Trisaghion la mormântul vrednicului de pomenire preot Ștefan-Săndel Tănase, care a păstorit comunitatea Parohiei Homocea II în perioada 1991-1997, după aceea a sfințit noua casă praznicală din curtea bisericii parohiale, ridicată între anii 2017-2022, prin strădania actualului paroh, pr. Gheorghe Miron, cu ajutorul enoriașilor.