Joi, 17 mai 2018, de praznicul „Înălțării Domnului”, Catedrala Arhiepiscopală din Buzău a îmbrăcat haine de sărbătoare. Sute de credincioși buzoieni de toate vârstele au participat la slujbele oficiate cu prilejul hramului lăcașului de cult.

Sărbătoarea a început în seara zilei de miercuri, 16 mai, prin săvârșirea Vecerniei unită cu Litia de către un sobor de preoți și diaconi. În ziua praznicului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor format din preoți consilieri și alți slujitori ai sfintelor altare. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei și de Corala Ortodoxă Mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a evidențiat semnificațiile sărbătorii Înălțării Mântuitorului Iisus Hristos.

„Menirea noastră este aceea ca, prin Înviere, să ajungem să ne înălțăm la ceruri și să sălășluim în Împărăția lui Dumnezeu, în bucurie și lumină. Pentru aceasta, toți trebuie să ne străduim să realizăm ceea ce Hristos ne-a învățat în Sfânta Sa Evanghelie – «practica» și «theoria» (vederea lui Dumnezeu). Practica înseamnă asceza, exercițiul, prin împlinirea poruncilor evanghelice, iar theoria reprezintă vederea duhovnicească, prin luminarea minții, și contemplarea lui Dumnezeu. Numai în măsura în care ne vom curăți mintea și inima de patimi și vom birui în războiul cel nevăzut, vom avea și noi parte de vederea lui Dumnezeu și de înălțarea noastră la ceruri nu doar cu mintea, ci și cu trupul transfigurat, la a doua venire a lui Hristos”, a spus ierarhul locului.

La finalul Sfintei Liturghii, au fost săvârșite o slujbă de Te Deum și un parastas pentru eroii neamului românesc.