Marți, 30 ianuarie 2018, Catedrala Arhiepiscopală „Înălţarea Domnului” şi Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău şi-au cinstit ocrotitorii spirituali, pe Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur. Elevii seminarişti și sute de credincioși buzoieni au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte consilieri eparhiali, actuali şi foşti profesori ai renumitei şcoli teologice. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Ortodoxă Mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa i-a îndemnat pe cei prezenți să-i cinstească pe Sfinții Trei Ierarhi și să mediteze la modul în care aceștia au împlinit Evanghelia lui Hristos, fiind pildă de viețuire ierarhilor, în primul rând, preoților, viitorilor slujitori ai sfintelor altare – elevii și studenții instituțiilor de învățământ teologic –, dar și tuturor creștinilor.

Aşa cum este tradiţia, un elev seminarist din clasa a XII-a a predicat despre viaţa și activitatea Sfinţilor Trei Ierarhi.

La finalul Sfintei Liturghii, Pr. Ionuț Constantin a fost hirotesit întru iconom stavrofor, un rang onorific ce îi conferă dreptul de a purta ca semn distinctiv cruce pectorală, brâu roșu, iar la serviciile religioase, bederniță. De asemenea, a fost oficiată și o slujbă de pomenire pentru ctitorii Catedralei, precum şi pentru profesorii, absolvenții și ostenitorii Seminarului Teologic din Buzău, trecuţi la cele veşnice.

Tot cu acest prilej, 65 de elevi de elită din județele Buzău și Vrancea au primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian premii în bani și cărți, în semn de apreciere pentru rezultatele obținute în anul 2017 la toate olimpiadele școlare din calendarul Ministerului Educației Naționale, faza națională și chiar internațională.

În ajunul praznicului, luni, 29 ianuarie 2018, a avut loc tradiționala serbare de hram. După slujba Vecerniei, Corala Bărbătească Ortodoxă „Credo in Deo”, dirijată de Arhid. Prof. Gianin-Cristian Oprea, a interpretat o suită de cântări religioase și patriotice, în Catedrala Arhiepiscopală. Programul s-a încheiat cu punerea în scenă a unei dramatizări originale a lucrării „Confesiuni” a Fericitului Augustin, realizată de elevul Teodor-Ionuț Însurățelu, împreună cu ceilalți colegi din clasa a XII-a.