Marți, 18 aprilie 2017, Catedrala Copiilor din Buzău și-a cinstit ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Mucenic Sava. Întrucât sărbătoarea Sfântului Sava (12 aprilie) a căzut, anul acesta, în Săptămâna Sfintelor Pătimiri, hramul locașului de cult a fost prăznuit în a treia zi de Paști. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Alături de ierarhul locului, au slujit părinți consilieri de la Centrul Eparhial, protoierei și preoții de la catedrală. Cântările bisericești au fost interpretate de Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul al Eparhiei.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a arătat că numele și martiriul Sfântului Mucenic Sava de la Buzău s-au păstrat peste veacuri în memoria Bisericii, sfântul fiind sărbătorit dintru început, cu foarte multă evlavie, de către creștinii din aceste ținuturi.

„Sfântul Mucenic Sava s-a născut într-o familie de buni creștini, care i-a asigurat o educație aleasă, în sensul cultivării în sufletul său a valorilor creștine, izvorâte din Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos. De mic copil, îndreptându-și pașii spre sfânta biserică, într-o localitate din apropierea Buzăului de astăzi, Sava cânta la strană și-L preaslăvea pe Dumnezeu.

Viața Sfântului Sava se întemeiază pe actul martiric scris, se pare, de Sfântul Bretanion, Episcopul Tomisului, care a trimis sfintele sale moaște către Capadocia, patria bunicilor săi, dimpreună cu acest act martiric, de unde aflăm când și în ce condiții a fost martirizat. Dacă a trecut la cele veșnice la vârsta de 38 de ani, în data de 12 aprilie 372, se înțelege că s-a născut pe la anul 334. Fusese frumos educat atât de părinți, cât și de mentorii săi spirituali, preoții Sansala și Guttica. Aceștia l-au format duhovnicește și i-au insuflat curajul de a-L mărturisi pe Hristos Cel răstignit și înviat. Așadar, aflat în floarea vârstei, Sava, cântărețul bisericesc dintr-o anumită comunitate din această zonă, L-a mărturisit pe Dumnezeu cu prețul vieții sale, fiind prins de prigonitorii goți și înecat în râul Buzău”, a precizat Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.

Începute în anul 1993, la inițiativa preotului Mihail Milea, lucrările de construire a Catedralei Copiilor Sfântul Sava din Buzău au fost finalizate în 2015, prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian. Slujba de târnosire a locașului de rugăciune a avut loc în data de 11 octombrie 2015.