Situația dramatică provocată de conflictul militar din Ucraina a determinat Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, prin Sectorul Social-filantropic și misionar, să se mobilizeze încă de la începutul lunii martie, pentru a veni în sprijinul persoanelor care au căutat refugiu în țara noastră, dar și în Republica Moldova.

În contextul războiului și al crizei refugiaților, tragedii care atrag după ele și necesități de ordin medical, în mai multe protoierii (Panciu, Pătârlagele și Râmnicu Sărat) s-au intensificat acțiunile de donare de sânge. Numărul total de donatori raportat în urma campaniilor organizate de preoții buzoieni și vrânceni este de 366 de persoane, iar sângele recoltat, în cantitate de 168 de litri, a mers către spitalele unde sunt tratați răniții și bolnavii ucraineni.

O primă formă de ajutor din partea Centrului Eparhial a constat în pregătirea a 500 de pachete cu alimente neperisabile și 140 de pachete cu produse de igienă și pentru dormit, transportate în Republica Moldova și distribuite refugiaților ucraineni din raioanele Cahul și Soroca. Valoarea totală a acestor ajutoare materiale de primă necesitate este de 159.474 de lei.

Centrul Eparhial a acordat, de asemenea, un ajutor financiar de 100.000 de lei Federației „Filantropia” a Patriarhiei Române, pentru refugiații aflați în grija Misiunii sociale „Diaconia” din cadrul Mitropoliei Basarabiei – Republica Moldova.

Un număr de 64 de ucraineni, adulți și copii, au ajuns și în municipiul Buzău, beneficiind de sprijinul Centrului Eparhial, care le-a asigurat participarea, în duminici și sărbători, la Sfânta Liturghie săvârșită în biserica Parohiei „Sfântul Apostol Andrei” din cartierul Micro XIV. La finalul fiecărei slujbe, aceștia primesc o masă caldă la Cantina socială „Filantropia” din incinta parohiei.

Miercuri, 23 martie 2022, refugiații ucraineni din Buzău au fost invitați la Centrul Eparhial, pentru a vizita Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului”, Muzeul Bisericesc Eparhial și Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului”, unde au fost întâmpinați de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, care le-a adresat un cuvânt de binecuvântare și de încurajare, îndemnându-i să-și pună nădejdea în ajutorul lui Dumnezeu, pentru a trece mai ușor peste această grea încercare a vieții lor. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a dăruit celor 20 de familii de ucraineni câte un voucher în valoare de 1.000 de lei, destinat cumpărării de îmbrăcăminte și încălțăminte adecvate anotimpului cald.

Astfel, până în acest moment, ajutoarele materiale și financiare oferite de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei refugiaților ucraineni din țara noastră și din Republica Moldova se ridică la suma de 279.474 de lei.