În seara zilei de 6 august 2017, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a participat la manifestările dedicate Centenarului Marelui Război, Vrancea Eroică 1917-2017, care s-au desfășurat la Mausoleul Mărășești.

Delegatul Patriarhului României la eveniment a fost Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal. Au fost prezenți președintele României, Klaus Iohannis, premierul Mihai Tudose, reprezentanți ai Armatei Române, ai autorităților publice centrale și locale, ai partidelor politice, ai cultelor, ambasadori, veterani de război, precum și câteva mii de oameni.

Ceremonia a început cu intonarea Imnului Național, după care au fost trase 21 de salve de tun, iar avioane de luptă din dotarea Forțelor Aeriene Române au survolat zona mausoleului. În continuare, președintele României a decorat drapelele de luptă a 9 mari unități militare, continuatoarele unităților militare care au luptat acum 100 de ani.

De asemenea, plutonierul în retragere Daniel Porumb, grav rănit în teatrul de operații din Irak, în 2007, a vorbit despre semnificația Mausoleului de la Mărășești și a prezentat o scurtă istorie a luptelor din 1917.

Slujba de pomenire a eroilor căzuți în Primul Război Mondial a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, împreună cu un sobor de preoți.

Cu acest prilej, Arhiepiscopul Târgoviștei a dat citire mesajului de binecuvântare al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

„Astăzi, comemorăm cu solemnitate, recunoștință și evlavie jertfa eroilor căzuți pentru apărarea țării și a valorilor creștine și naționale. Aici, la Mărășești, înaintașii noștri au scris o glorioasă pagină de eroism și vitejie, pentru ca pământul țării noastre să fie liber de orice asuprire, pentru ca idealul de secole al tuturor românilor, crearea României Mari, să se împlinească”, a transmis Patriarhul României.

În cadrul ceremoniei, au susținut discursuri președintele Klaus Iohannis, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Tot în această zi, a avut loc o ceremonie militară și religioasă la Cota 100 din localitatea Haret (Mărășești). Chiriarhul Buzăului și Vrancei a sfințit Crucea comemorativă ridicată în cinstea căpitanului Grigore Ignat și a celor 200 de militari români din compania de mitraliori, căzuți la datorie, la Cota 100, pentru respectarea dezideratului „Pe aici nu se trece!”.

La finalul slujbei de sfințire, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a precizat că, „ori de câte ori ne întâlnim la un moment comemorativ sau de pomenire a sufletelor celor ce s-au jertfit pentru patrie și neam, cea mai mare recunoștință pe care noi putem să o arătăm lor este aceea de a le urma exemplul […]. Toți, indiferent de responsabilitatea pe care o are fiecare în societate – în Armată, în Biserică sau în alte domenii de activitate –, să învățăm să fim uniți între noi și să prețuim ceea ce am primit de la înaintași, moștenirea culturală, spirituală și pământul sfânt al patriei noastre, care a fost udat cu sânge de eroi”.

Manifestările comemorative au fost organizate de Consiliul Județean Vrancea, în parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale.

Foto: Monitorul de Vrancea