Colegiul Naţional „Unirea“ din Focşani a sărbătorit 150 de ani de existenţă

Colegiul Naţional Unirea din Focşani a sărbătorit, în acest an, un secol şi jumătate de existenţă. Pentru a marca evenimentul, prestigioasa unitate de învăţământ vrânceană a pregătit mai multe manifestări, care s-au încheiat, sâmbătă, 23 ianuarie 2016, cu Gala jubiliară „Unirea 150“. La momentul aniversar au participat autorităţi centrale şi locale, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcoar Judeţean Vrancea, actuali şi foşti profesori, elevi, precum şi absolvenţi de seamă ai liceului. Printre invitaţi, s-a aflat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, însoţit de Pr. Prof. Cristian Marius Dima, consilier eparhial la Sectorul Învăţământ şi Activităţi cu Tineretul.

„Astăzi, în ajunul sărbătoririi Unirii Principatelor Române, am trăit bucuria şi emoţia participării la un eveniment cu totul deosebit, din istoria învăţământului vrâncean. Am avut posibilitatea să constat că multe personalităţi de seamă s-au format la această instituţie de învăţământ şi am citit în ochii celor prezenţi emoţia reîntâlnirii cu şcoala care i-a format. Am putut observa, de asemenea, şi speranţele pe care le au profesorii şi, deopotrivă, elevii care studiază aici, pentru viitor. În calitate de ierarh al acestei Eparhii, nu pot decât să mă bucur din toată inima când o şcoală, cu un trecut glorios, îşi menţine prestigiul confirmat de istorie şi contribuie substanţial la formarea caracterelor, adică a omului deplin sănătos, din toate punctele de vedere, pe care se va bizui, în egală măsură, societatea românească şi Biserica noastră strămoşească. Am fost plăcut impresionat să aflu câte persoane cu nume de răsunet naţional şi internaţional s-au format la această şcoală, care, datorită performanţelor şi bogatei sale activităţi didactice, constituie un reper ştiinţific, educaţional şi moral, pentru tinerii de astăzi. Pe bună dreptate, am trăit cu toţii un sentiment de mândrie naţională, în sensul paulin al cuvântului, bucurându-ne de faptul că, în Eparhia noastră, există şcoli de calitate, cu elevi merituoşi şi rezultate excepţionale, care au făcut şi fac cinste, în continuare, învăţământului românesc“, a declarat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.

În deschidere, după ce a fost ascultat Imnul de stat al României, toţi participanţii au vizionat un film documentar despre istoria colegiului şi, apoi, Corul de cameră „Pastorala“ din Focşani a susţinut un concert. Gala a continuat cu alocuţiunile rostite de către oficialităţi şi de către reprezentanţii celorlalte instituţii invitate la eveniment, dar şi cu decernarea unor diplome de excelenţă şi a unor medalii jubiliare.

La final, a avut loc dezvelirea plăcii comemorative, amplasată la intrarea în unitatea de învăţământ, pentru a marca împlinirea celor 150 de ani de funcţionare a Colegiului Naţional Unirea din Focşani.