Hramul bisericii Parohiei „Sfinţii Antonie şi Sava“ din Focşani

Biserica Parohiei Sfinţii Antonie şi Sava din municipiul Focşani şi-a sărbătorit, duminică, 17 ianuarie 2016, hramul. În ciuda vremii nefavorabile, numeroşi credincioşi vrânceni au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul“.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a explicat pericopa evanghelică a duminicii, în care ni s-a relatat vindecarea celor 10 leproşi.

Învăţătura principală asupra căreia suntem invitaţi să reflectăm totdeauna este aceea cu privire la datoria morală de a mulţumi lui Dumnezeu, cu recunoştinţă, pentru binefacerile revărsate din belşug asupra noastră, fără să facă vreo deosebire între noi. Încă de la naştere, fiecare om este înzestrat de Părintele ceresc cu diferite daruri, aşa cum reiese din frumoasa parabolă a talanţilor (cf. Matei 25, 14-30). Nimeni nu vine pe lume fără să fi primit din partea lui Dumnezeu cel puţin un dar sau o harismă, în afară de darul vieţii şi darul sănătăţii. Se cuvine, însă, ca aceste daruri să fie descoperite, cultivate şi fructificate, spre folosul duhovnicesc al persoanei care le deţine şi al semenilor săi“, a precizat Întâistătătorul Eparhiei Buzăului şi Vrancei.

Totodată, ierarhul a vorbit şi despre virtuţile Sfântului Cuvios Antonie cel Mare, care a devenit cunoscut datorită vieţii sale de asceză, petrecută în post şi rugăciune. Deşi nu învăţase carte, fiind foarte inteligent, reuşea, prin inspiraţia Sfântului Duh, să-i impresioneze pe ascultători – nu numai pe oamenii simpli, ci şi pe înţelepţii vremii, cărturari şi filosofi – cu adâncimea cugetării sale. De aceea, în aşa-numitul Pateric egiptean, în care sunt redate apoftegmele sau cugetările, sub formă de maxime, ale Părinţilor pustiei, Sfântul Antonie ocupă un loc de cinste, cu aproximativ patruzeci de apoftegme, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.

Locaşul de cult al Parohiei Sfinţii Antonie şi Sava a fost ridicat între anii 2000-2005, iar pictura, în tehnica frescă, a fost finalizată în anul 2008, prin strădania fostului preot paroh Florentin Tătaru. Din 2011, comunitatea parohială este păstorită de părintele Ionel Stan.