La Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia“ din Focşani a avut loc, duminică seară, 14 decembrie 2014, un concert de muzică psaltică susţinut de Corul Vlaho-Bizantin, sub conducerea diaconului Constantin Iustin Stoica, profesor de muzică bisericească la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul“ din Buzău. Au mai cântat Corul „Byzantion“ din Iaşi, Cvartetul instrumental „Ars Nova“ din Buzău şi interpretul la ney Cristian Nica. Printre cei prezenţi la eveniment s-a numărat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei.

Cu acest prilej, Corul Vlaho-Bizantin a lansat broşura şi CD-ul cu titlul „Muzica sacră a epocii brâncoveneşti“, conţinând cinci piese de largi dimensiuni (60 de minute de muzică) din repertoriul bisericesc în uz în timpul domniei Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. În perioada noiembrie 2013 – decembrie 2014, acest grup psaltic a derulat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ciprian, proiectul cultural „Reconstituire muzicală a epocii brâncoveneşti“.

Corul Vlaho-Bizantin este alcătuit din studenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ şi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, dar şi din psalţi şi protopsalţi ai mai multor biserici din capitala ţării. Majoritatea membrilor sunt absolvenţi ai Seminarului Teologic din Buzău şi foşti componenţi ai Corului Bizantin al instituţiei buzoiene de învăţământ teologic, a căror formare artistică în domeniul muzicii bizantine a fost realizată sub oblăduirea profesorului Constantin Stoica. Odată ajunşi studenţi, ei au simţit nevoia să ducă mai departe munca de cercetare muzicală şi de interpretare, aşa că au continuat să se întâlnească pentru repetiţii sub o nouă denumire de grup, cea de Corul Vlaho-Bizantin.