Corala Ortodoxă Mixtă „Neagu Ionescu“ a Catedralei arhiepiscopale din Buzău, Corul de cameră „Pastorala“ din Focşani şi Grupul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin“ al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei au susţinut, duminică, 22 martie 2015, la Casa de Cultură din Panciu, concertul intitulat „Veniţi de luaţi bucurie!“. La eveniment au participat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, autorităţi locale, clerici şi foarte mulţi oameni, iubitori de muzică religioasă.

În cadrul programului, au fost interpretate cântări bisericeşti psaltice şi corale, specifice perioadei Triodului.

Cu această ocazie, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian a rostit un cuvânt, în care a precizat că muzica bisericească are rolul de a-l aşeza pe om în relaţie cu Dumnezeu.

„Este necesar în această vreme, când suntem bombardaţi cu fel de fel de informaţii, cu mesaje care ne tulbură, să avem momente de relaxare duhovnicească. Toate cântările bisericeşti constituie un balsam pentru suflet şi, de aceea, efortul de  a participa la aceste concerte sau de a merge la biserică pentru a le asculta şi simţi nu este foarte mare. Vă îndemnăm să iubiţi muzica bisericească în ambele stiluri, coral şi bizantin, care nu sunt antagonice, ci complementare“, a evidenţiat Înaltpreasfinţia Sa.

De asemenea, ierarhul a spus că muzica bisericească pune accentul pe trezvie şi meditaţie duhovnicească.

„La un moment dat aţi auzit că cineva recita pe fundalul cântărilor bizantine. Este forma de cântare cu canonarh, care se mai păstrează în Sfântul Munte Athos, şi pune accentul pe un mesaj la privegherile de noapte, pentru a-i determina pe monahi să nu adoarmă, să aibă starea de trezvie pentru rugăciune şi meditaţie la cele sfinte. Singurul loc unde mai găsim odihnă sufletească şi ambianţa necesară meditaţiei la sensul ultim al omului este biserica“, a arătat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.

Concertul a fost organizat de Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, Protoieria Panciu, Consiliul Local şi Primăria Panciu.