Catedrala „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din municipiul Focșani a găzduit sâmbătă, 11 mai 2024, concertul tradițional dedicat sărbătorilor pascale, respectiv hramului secundar al lăcașului de cult – „Izvorul Tămăduirii”, fiind susținut de Corul de copii „Pastia” și de Corala Mixtă a Catedralei Unirii, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.
Evenimentul a adus alături de Chiriarhul locului pe cei trei protoierei din județul Vrancea, pe alți preoți din oraș și din împrejurimi, oficialități locale și numeroși alți iubitori ai muzicii corale. Cele două formații, dirijate de diac. prof. Ionuț Drilia, au interpretat lucrări muzicale religioase din repertoriul românesc și grecesc, specifice Postului Sfintelor Paști și praznicului Învierii Domnului, armonizate de Nicolae Lungu, Ioan D. Chirescu, Gavriil Musicescu ș.a., precum și în monodie bizantină, semnată de imnograful Ioan Hrisafi, cu intervenții solistice din partea părintelui diacon Alexandru Savin și a elevei Andreea Crețu, de la Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu” din Focșani.
În încheiere, formațiile reunite au cântat troparul Sfintelor Paști, apoi Întâistătătorul Eparhiei Buzăului și Vrancei a adresat un cuvânt de binecuvântare participanților la concert, felicitând pe membrii coralelor și pe dirijorul acestora pentru munca depusă în a reda compozițiile bisericești într-o formă plăcută auzului, care să înalțe audiența cu mintea către Dumnezeu.
„Ascultând cântările, medităm, fiecare dintre noi, la adevărurile de credință formulate de Sfinții Părinți în maxime teologice, pe care, ulterior, oameni inspirați de Dumnezeu au știut să le așeze pe portativ, în armonii extraordinare. Acești oameni cu harisme speciale au putut să scoată din universul muzical armoniile prin care Îl slăvesc pe Dumnezeu și care subliniază importanța și valoarea credinței noastre ortodoxe mântuitoare. De asemenea, nu putem să nu fim impresionați de frumusețea vocilor, pentru care trebuie să Îi mulțumim tot Părintelui ceresc, deoarece o voce frumoasă nu este meritul unei persoane, ci reprezintă darul lui Dumnezeu, un talant oferit doar unora dintre noi. Însă toți oamenii primesc daruri diferite de la Dumnezeu și, de aceea, este important ca noi să le descoperim, să le valorificăm și să le punem în slujba aproapelui nostru”, a remarcat Ierarhul.
Aflat în al cincilea an de activitate, Corul de copii „Pastia” al Ateneului Popular „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani este alcătuit din elevi ambițioși și iubitori de muzică de la școli și licee vrâncene. Corala Mixtă a Catedralei Unirii a fost înființată în anul 2019, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, putând fi audiată în fiecare duminică și sărbătoare importantă la Sfintele Liturghii săvârșite în lăcașul de rugăciune focșănean, dar și la alte evenimente culturale de pe plan local.
Insp. Ionuț-Romeo Sandu
Sectorul Cultural și comunicații media