În perioada 1-13 august 2021, Sectorul Cultural-educațional al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, prin Biroul Catehizare, învățământ și activități cu tineretul, a organizat Concursul catehetic Maica Domnului, bucuria copiilor. Evaluarea și premierea copiilor înscriși în competiție a avut loc vineri, 13 august 2021, la Ceainăria Culturală din municipiul Buzău, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian.

Fiecare protoierie a Eparhiei Buzăului și Vrancei a fost reprezentată în concurs de un grup de cinci copii din ciclul școlar gimnazial (clasele V-VIII). Concursul a cuprins patru secțiuni obligatorii: literară, artistică, interpretare și învățătura despre Maica Domnului.

Secțiunea literară a presupus alcătuirea unei poezii, a unei compuneri sau a unei scrisori către Maica Domnului (maximum 2 pagini), iar secțiunea artistică a constat în realizarea unei icoane a Sfintei Fecioare Maria.

La secțiunea interpretare, fiecare grup a interpretat o priceasnă sau o cântare în cinstea Maicii Domnului, după care a urmat secțiunea învățătura despre Maica Domnului, în cadrul căreia membrii celor șapte echipe au avut de răspuns la 20 de întrebări.

Comisia de jurizare a fost formată din: pr. Dragoș-Mihail Olteanu – consilier eparhial la Sectorul Cultural-educațional, pr. Dan Necula – inspector de specialitate la Biroul Catehizare, învățământ și activități cu tineretul, dl Dragoș Popa – inspector de specialitate la Biroul Cultură și Patrimoniu bisericesc, și pr. Gianin-Cristian Oprea – profesor de muzică la Seminarul Teologic „Chesarie Episcopul” din Buzău.

În urma jurizării, au fost stabiliți următorii câștigători: premiul I – grupul catehetic al Protoieriei Pătârlagele, premiul al II-lea – grupul catehetic al Protoieriei Focșani I, premiul al III-lea – grupul catehetic al Protoieriei Râmnicu Sărat, mențiunea I – grupul catehetic al Protoieriei Buzău I, mențiunea a II-a – grupul catehetic al Protoieriei Buzău II, mențiunea a III-a – grupul catehetic al Protoieriei Panciu, și mențiunea a IV-a – grupul catehetic al Protoieriei Focșani II.

Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian i-a felicitat pe tineri și pe coordonatorii lor – preoți și profesori, apoi le-a oferit premii constând în diplome, icoane ale Maicii Domnului, lucrarea Acatistele și Paraclisul Adormirii Maicii Domnului, cărți de rugăciuni și volume religioase potrivite vârstei lor.

Toți participanții au fost îmbrăcați în costume populare specifice zonei de proveniență a fiecăruia dintre ei.