Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a adunat un număr impresionant de credincioși la Mănăstirea Ciolanu din județul Buzău, care au participat încă din ajun, sâmbătă, 14 august 2021, la slujbele prilejuite de hramul tradițional al acestui așezământ monahal.

În altarul de vară din incinta mănăstirii, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de cinci ieromonahi, preoți și diaconi, a săvârșit mai întâi Vecernia unită cu Litia. În continuare, a fost oficiată rânduiala Utreniei, în cadrul căreia s-au cântat cele trei stări ale Prohodului Maicii Domnului, apoi a avut loc procesiunea cu Sfântul Epitaf în jurul bisericii mari a așezământului călugăresc.

La sfârșitul slujbelor religioase, Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură despre semnificația Prohodului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

„După cum, în Vinerea Mare, cântăm Prohodul Domnului, înconjurăm sfântul lăcaș și trecem pe sub Sfântul Epitaf, pentru a reveni apoi în Biserica slavei lui Hristos, tot astfel, în cadrul slujbei de Priveghere săvârșite în ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului – Paștile cele de vară ale creștinilor ortodocși de pretutindeni –, îi cântăm Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, pe aceleași melodii, cunoscute de toți credincioșii, acest minunat imn de tânguire la sfânta sa îngropare. Este deodată rugăciune de preaslăvire și act de mărturisire a credinței noastre în Mântuitorul Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu devenit Om prin zămislirea Sa cea mai presus de fire în pântecele preacurat al Sfintei Fecioare Maria, dar este și o cântare de preamărire adusă Maicii Domnului, în semn de mulțumire cu recunoștință pentru cel mai mare bine făcut vreodată umanității de o ființă omenească, și anume cooperarea sa cu Dumnezeul Treimic, pentru împlinirea planului divin de izbăvire a neamului omenesc din robia morții și a iadului și de împărtășire a vieții veșnice. Iar această cooperare, care a presupus acceptul liber consimțit al Sfintei Fecioare, exprimat prin binecuvântata expresie «Fie mie după cuvântul tău!», a fost posibil datorită virtuților deosebite cu care și-a împodobit viața neprihănită, între care au strălucit smerenia și ascultarea de Dumnezeu. Totodată, ne-am exprimat convingerea că Maica Domnului, fiind Maica Vieții și mama noastră duhovnicească, deși a fost mutată cu trupul la cer, prin puterea dumnezeiască a Fiului ei Preasfânt, nu ne-a părăsit nicio clipă, ci veghează pururea asupra întregii lumi, mijlocind lângă Tronul ceresc pentru toți cei ce o cinstesc și i se închină cu credință și nădejde”, a explicat Chiriarhul locului.

Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.

Alcătuit de Manuel din Corint, la începutul secolului al XVI-lea, după modelul Prohodului Mântuitorului, care se cântă în Vinerea Sfintelor Pătimiri, Prohodul Maicii Domnului a fost tradus pentru prima dată în limba română de Ion Pralea, în anul 1820.