Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău a găzduit marți, 11 iunie 2019, conferința semestrială a preoților din Protoieriile Buzău I, Buzău II, Pătârlagele și Râmnicu Sărat, dedicată Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari). Întâlnirea a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, care, la final, i-a premiat pe laureații la fazele județene și naționale ale Olimpiadei de Religie, precum și la Concursul Național interdisciplinar „Cultură și spiritualitate”.

La eveniment au participat Pr. Cristian-Marius Dima – consilier eparhial la Sectorul Cultural-educațional, Pr. Constantin Călin – protopop al Protoieriei Buzău I, Pr. Marius-Daniel Ciobotă – protopop al Protoieriei Buzău II, Pr. Paul Gavrilă – protopop al Protoieriei Pătârlagele, și Pr. Cristian Asănache – protopop al Protoieriei Râmnicu Sărat.

În cuvântul de deschidere, Ierarhul locului a afirmat următoarele: „Este bine că reflectăm la ceea ce a însemnat satul pentru fiecare dintre noi, pentru poporul român însuși, dar se cuvine să facem și o evaluare critică a ceea ce se întâmplă acum. Fiecare în parte să se gândească ce ar putea să întreprindă pentru a salva, câtuși de puțin, din ceea ce a constituit și constituie în continuare sufletul satului românesc. Inima care pulsează viața spirituală într-o comunitate rurală a fost, este și trebuie să rămână Biserica. Din această perspectivă, frățiile voastre sunteți chemați să fiți adevărați dascăli, adevărați luminători ai credincioșilor pe care îi păstoriți”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

În cadrul conferinței, Pr. Eduard-Gheorghe Mihalcea – Parohia Florica, Protoieria Buzău II, a susținut un referat pe tema anului omagial al satului românesc, după care alți trei preoți din celelalte protoierii au adus completări la cele prezentate.

Evenimentul s-a încheiat cu premierea laureaților Olimpiadei școlare de Religie – fazele județene și naționale, precum și ai Concursului Național interdisciplinar „Cultură și spiritualitate”. De asemenea, au fost premiați și elevii Seminarului Teologic „Chesarie Episcopul”, laureați ai Olimpiadei Naționale de Religie pentru Seminariile și Liceele Teologice Ortodoxe și ai Olimpiadei Naționale de Limbi Clasice.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian i-a felicitat pe cei 32 de olimpici buzoieni, cărora le-a oferit diplome, sume de bani, cărți cu conținut religios sau alte cărți potrivite vârstei lor și Agenda tânărului ortodox 2019.