Preoții din protoieriile Buzău II și Pătârlagele au participat marți, 13 iunie 2017, în biserica Parohiei „Sfântul Andrei” din Buzău, la conferința semestrială de primăvară. Întâlnirea a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, și a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii. La eveniment au mai fost prezenți Pr. Alin-Leontin Balica – consilier eparhial la Sectorul Administrativ-bisericesc, Pr. Ioan Șolea – consilier eparhial la Sectorul Cultură și Patrimoniu Religios, Pr. Florentin Duca – protoiereu de Buzău II, și Pr. Paul Gavrilă – protoiereu de Pătârlagele.

Conferința a avut ca temă Preoți buzoieni și vrânceni, apărători ai Ortodoxiei în perioada comunistă și s-a înscris în seria de manifestări dedicate Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.

În cuvântul rostit la începutul conferinței, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a arătat că este foarte important să ne aducem aminte de jertfa celor care au pătimit în închisorile comuniste, să le evocăm personalitatea, să-i cinstim, pomenindu-i în rugăciunile noastre, dar mai ales să ne străduim să le urmăm exemplul de credință.

Referatul cu tema propusă spre dezbatere a fost pregătit și susținut de Pr. Aurel Boțan, de la Parohia Măgura, Protoieria Pătârlagele. De asemenea, și alți preoți din cele două protoierii au adus completări cu privire la chinurile îndurate de clericii buzoieni și vrânceni în temnițele comuniste.

La final, au fost dezbătute mai multe probleme de ordin pastoral-misionar și administrativ.