Joi, 15 iunie 2017, biserica Parohiei „Sfântul Andrei” din Buzău a găzduit și cea de-a doua conferință semestrială de primăvară din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei. Întâlnirea a reunit preoții din protoieriile Buzău I și Râmnicu Sărat, fiind prezidată de delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, Pr. Ioan Șolea – consilier eparhial la Sectorul Cultură și Patrimoniu Religios.

La eveniment au mai participat Pr. Alin-Leontin Balica – consilier eparhial la Sectorul Administrativ-bisericesc, Pr. Constantin Călin – protoiereu de Buzău I, și Pr. Viorel Banu – protoiereu de Râmnicu Sărat.

Tema conferinței Preoți și monahi buzoieni și vrânceni, apărători ai dreptei credințe în perioada comunismului a fost abordată în referate științifice de Pr. Daniel-Sorin Banu – Parohia Mînzălești, Protoieria Buzău I, și Pr. Teodor Crăciunescu – Parohia Zilișteanca, Protoieria Râmnicu Sărat. Aceștia au înfățișat chipuri de clerici din Eparhia Buzăului și Vrancei care au suferit pentru credință și neam în timpul regimului comunist.

Ședința s-a încheiat cu vizionarea filmului documentar Poezia după gratii, în care au fost prezentate mărturiile cutremurătoare ale unor foști deținuți politici din închisorile comuniste: Aspazia Oțel Petrescu, Demostene Andronescu, Dorina Cristea, Eugen Dimitriu, Ilie Tudor și Virgil Totoescu.