Preoţii din protopopiatele Buzău I, Buzău II, Pătârlagele şi Râmnicu Sărat au participat, joi, 25 septembrie 2014, la conferinţa pastoral-misionară de toamnă cu tema „Sfinţii Martiri Brâncoveni – modele de jertfelnică mărturisire a lui Hristos“. Întrunirea a avut loc la Catedrala arhiepiscopală „Înălţarea Domnului“ din Buzău şi a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei.

„Cei rânduiţi, la nivelul protopopiatelor, pentru redactarea referatelor au abordat tema din perspectiva modelului de jertfelnicie pe care îl constituie Martirii Brâncoveni pentru întreg neamul românesc, începând cu conducătorii acestuia şi continuând cu ierarhii, preoţii şi dreptcredincioşii creştini. Ne-am bucurat că cei care au luat cuvântul au venit şi cu lucruri inedite, ceea ce înseamnă că preoţii noştri au preocupări culturale şi sunt interesaţi de subiectele acestea rânduite de Sfântul Sinod la conferinţele din primăvară şi din toamnă. Nădăjduim că, pe de o parte, manifestările religioase şi, pe de altă parte, conferinţele preoţeşti au întregit nu numai informaţiile, ci şi motivaţiile pentru care noi trebuie să-i cinstim aşa cum se cuvine pe Martirii Brâncoveni“, a mărturisit Înaltpreasfinţia Sa.

În cadrul întâlnirii, Pr. Marius Băjenaru de la Parohia Lipia I a prezentat un referat cu privire la viaţa şi activitatea Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu. De asemenea, s-au dezbătut mai multe probleme de ordin administrativ-bisericesc.

Vineri, 26 septembrie, şi preoţii din Protopopiatele Focşani I, Focşani II şi Panciu s-au reunit, cu prilejul conferinţei semestriale de toamnă, la Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia“ din Focşani, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ciprian.

Referatul cu tema supusă dezbaterii a fost întocmit şi susţinut de Pr. Andrei Ionuţ Stănilă de la Parohia Voetin, care a vorbit despre domnia şi martiriul Sfinţilor Brâncoveni.

În continuare, au fost abordate şi diverse probleme de ordin pastoral, liturgic, cultural, misionar şi social.