Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a marcat duminică, 24 ianuarie 2021, împlinirea a 107 ani de la înființarea formei asociative a femeilor ortodoxe din Focșani, în ianuarie 1914, de către Episcopul Teodosie Atanasiu. Evenimentul a constat într-o conferință cu tema Despre continuitate în misiunea femeii în societate, susținută de Chiriarhul de azi al locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, și de istoricul Mircea Platon, la Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia” din municipiul Focșani.
În deschidere, Ana Săcrieru – președinta Asociației Femeilor Ortodoxe, a rememorat, pe baza articolelor din presa vremii, momentul constituirii Asociației, în prezența tuturor oficialităților locale, a sute de cetățeni și a unor intelectuali din țară, precum Simion Mehedinți. Doamna Săcrieru a subliniat că forma asociativă a femeilor ortodoxe din Focșani a fost constituită de Episcopul locului din anul 1914, la fel cum și în Buzău, Societatea Ortodoxă Națională a Femeilor Române a fost constituită de Preasfințitul Ghenadie Niculescu, în anul 1927.
În continuare Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a arătat cât de importante sunt activitățile sociale și educaționale derulate de Asociația Femeilor Ortodoxe pe raza Eparhiei, întrucât acestea reprezintă dovada unei adevărate continuități în realizarea misiunii pe care o societate a femeilor ortodoxe trebuie nu doar să și-o asume, ci să o și ducă la îndeplinire. Ierarhul a subliniat că toate activitățile desfășurate de Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, pe plan social-filantropic și educațional, reprezintă dovada constantă a faptului că Asociația reușește, ca succesoare a Societății Ortodoxe Naționale a Femeilor Române, constituită de Biserică la Focșani, în 1914, și la Buzău, în 1927, să continue misiunea asumată și atât de necesară în societatea românească și astăzi, la fel ca atunci.
Invitatul Mircea Platon a tratat tema centrală a conferinței, respectiv măsura în care mai există, în zilele noastre, continuitate în apărarea valorilor creștine, prin activitățile la care o femeie ortodoxă este chemată, începând cu evocarea unor exemple de femei din trecut care au știut să apere aceste valori. Unitatea în realizarea acestui nobil scop este importantă, astăzi, în asigurarea continuității și, de aceea, ea trebuie așezată mai presus de interesele individuale.
Evenimentul a fost realizat și ca o retrospectivă a tuturor activităților realizate, în anul 2020, de Asociația Femeilor Ortodoxe, în virtutea scopului statutar subsumat misiunii de renaștere spirituală și educațională în Eparhia Buzăului și Vrancei.