În contextul Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor, cu binecuvântarea Înaltpreafințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, marți, 2 aprilie 2024, grupul catehetic de copii al Parohiei Vidra, Protoieria Focșani I, a găsit de cuviință că este frumos ca, în vremea Postului Sfintelor Paști, să aducă o mângâiere pacienților internați la Spitalul „N. N. Săveanu” din comună. Rugăciunile pe care Biserica le face pentru cei bolnavi au ajuns și la inima copiilor, care au înțeles – ca niște oameni mari – mesajul Mântuitorului Iisus Hristos din descrierea evanghelică a Judecății de Apoi: „Atunci va zice Împăratul celor de-a dreapta Lui: Veniți binecuvântații Tatălui Meu, moșteniți împărăția cea pregătită vouă […] căci bolnav am fost și M-ați cercetat…” (Matei 25, 34, 36).

Ca preot al comunității, m-am bucurat că această activitate a fost propunerea copiilor și chiar ei au fost cei care – din pușculița lor și cu diferența necesară asigurată de parohie – au cumpărat darurile pe care le-am oferit pacienților. Fiecare pachet a conținut o carte de rugăciuni, un Acatist al Sfinților doctori fără de arginți, o icoană cu Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie, o icoană cu Sfântul Ierarh Nectarie și o icoană-suport de birou cu Maica Domnului. În total, au fost dăruite 70 de pachete, pentru fiecare noptieră de pat din cadrul instituției medicale, acestea rămânând acolo pentru fiecare pacient spitalizat în viitor. Se întâmplă adesea ca, în situația de internare grabnică, pacienții să uite cartea de rugăciuni acasă, dar faptul că vor găsi la spital cărțile și icoanele necesare va fi cu siguranță o mângâiere pentru ei.

Icoanele au fost sfințite în holul spitalului, cu participarea personalului medical, în prezența domnului manager Gabriel Boștiog, iar copiii au mers apoi în fiecare salon și au lăsat pachetele pe noptiere. Am dorit ca ei să conștientizeze cât este de important să fii alături de cei bolnavi. A fost emoționant când unul dintre copii, plin de bucurie, a spus că bunica lui urmează să fie internată și, când va deschide noptiera, va ști că darurile au fost lăsate de el.

Aș dori să mulțumesc tuturor care s-au implicat în această activitate și nădăjduim că pacienții spitalizați vor simți bucuria acestui gest, chiar dacă se vor afla aici în suferință.

Pr. Ștefan Aga

Parohia Vidra

Protoieria Focșani I