Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a prezidat marți, 9 aprilie 2024, sinaxa stareților, starețelor, egumenilor, egumenelor și duhovnicilor de la mănăstirile și schiturile Eparhiei Buzăului și Vrancei. Întâlnirea a avut loc în Aula Brâncovenească a Palatului Arhiepiscopal din Buzău, fiind dedicată Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor, respectiv Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți.

La prezidiu, alături de Înaltpreasfinția Sa, s-au aflat: pr. Marian Gegea, vicar administrativ eparhial, arhim. Sofian Ardelean, exarhul așezămintelor monahale din județul Vrancea, și protos. Veniamin Anghel, exarhul așezămintelor monahale din județul Buzău. Printre participanți s-au numărat și părinții protoierei ai celor șapte protopopiate buzoiene și vrâncene.

În cuvântul adresat tuturor celor prezenți, Chiriarhul locului a vorbit despre sensul bolii și al suferinței în viața creștinului.

„Boala sufletului este păcatul, iar păcatul influențează trupul, producând dezechilibru, și, prin urmare, omul întreg – trup și suflet – are nevoie de tămăduire. Integral, această tămăduire nu o putem găsi decât în laboratorul sau spitalul duhovnicesc, care este Sfânta Biserică. Cei chemați să contribuie la tămăduirea sufletească a celor împovărați de mulțimea păcatelor, generatoare și de suferințe trupești, sunt sfințiții slujitori ai Bisericii, care, în lucrarea lor pastorală și duhovnicească, invocă în rugăciune ajutorul Maicii Domnului și al sfinților tămăduitori, adică al celor ce au fost binecuvântați de Dumnezeu cu darul vindecărilor. Cât privește conceptul de suferință, în creștinism și, mai ales, în Ortodoxie, aceasta este privită dintr-o nouă perspectivă, purificatoare și transfiguratoare, în lumina Sfintelor Pătimiri și a Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos; suferința nu mai este percepută, exclusiv, ca ispășire sau pedeapsă pentru păcatele săvârșite de om, în raport cu legea divină, ci ca un mijloc de curățire a sufletului și de reașezare a acestuia pe traiectoria mântuirii”, a subliniat Părintele Arhiepiscop Ciprian.

În cadrul ședinței, protos. Isidor Iacob, duhovnicul Mănăstirii Sihastru din județul Vrancea, a susținut o prelegere despre boală, suferință și sănătate, despre aportul monahismului la îngrijirea bolnavilor, dar și despre Sfinții tămăduitori fără de arginți.

Discuțiile din ultima parte a sinaxei au vizat diferite aspecte de ordin administrativ și duhovnicesc, făcându-se mai multe propuneri de îmbunătățire a vieții mănăstirești.