Corul Bizantin al Seminarului Teologic Ortodox Chesarie Episcopul din Buzău a câștigat, sâmbătă, 11 februarie 2017, locul I la etapa zonală a Concursului Național de Muzică Psaltică din București (centrul zonal pentru Mitropolia Munteniei și Dobrogei). Competiția, aflată la prima ediție, se adresează seminariilor și liceelor teologice ortodoxe din Patriarhia Română și aspiră să devină, începând cu edițiile ulterioare, o veritabilă olimpiadă școlară pentru disciplina Muzică Psaltică, inclusă în calendarul național al concursurilor și olimpiadelor școlare.

La etapa desfășurată în amfiteatrul Colegiului Național Matei Basarab din Capitală, s-au întrecut trei grupuri corale de la Seminariile Teologice din Buzău, Galați și Târgoviște. Corul Bizantin al Seminarului buzoian, sub conducerea părintelui profesor Constantin Iustin Stoica, a fost prima formație care a urcat pe scenă (conform tragerii la sorți) și a prezentat un program artistic alcătuit din următoarele piese: Axion Vrednică ești, glas plagalul celui de-al doilea, de părintele Varlaam Barancescu, de la Mănăstirea Ciolanu (piesă impusă de organizatori pentru toate formațiile din concurs); Oda a IX-a din Canonul Arătării Domnului, melos tradițional în două forme ale glasului al II-lea, notat de Prof. Dr. Georgios N. Konstantinou pentru părinții Sfintei Mănăstiri Vatoped (varianta în românește: Constantin Iustin Stoica); Slava octáihon la Adormirea Maicii Domnului, de Petru Lampadarie (varianta în românește: Dr. Adrian Sîrbu); Mathima clasică De demult proorocii, glas varys, de Sfântul Ioan Cucuzel (secolul al XIV-lea; varianta în românește: Schimonahul Nectarie Vlahul Prodromitul).

În urma evoluției din concurs, juriul a desemnat Corul Bizantin al Seminarului Teologic din Buzău drept formația câștigătoare a premiului I, cu un punctaj de 93,56 de puncte (din 100 posibile). Premiul obținut implică, totodată, și calificarea pentru nivelul superior al Concursului, și anume etapa națională, care va avea loc la Universitatea Națională de Muzică din București, în data de 1 aprilie 2017. (Arhid. Prof. Constantin Iustin Stoica – Seminarul Teologic Ortodox Chesarie Episcopul din Buzău)

Foto: Ziarul Lumina