Marți, 14 februarie 2017, la Mănăstirea Brazi din județul Vrancea, a avut loc sinaxa stareților, starețelor și duhovnicilor din mănăstirile și schiturile Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. La întâlnirea prezidată de ierarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, a participat și părintele arhimandrit Teoctist Basarab, exarhul mănăstirilor din Eparhie.

În cuvântul adresat călugărilor și maicilor, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre vocația autentică pentru viața monahală și despre voturile pe care și le-au asumat cei ce au ales, din convingere proprie și în cunoștință de cauză, să viețuiască într-o mănăstire, și anume castitatea, sărăcia și ascultarea. De asemenea, chiriarhul a adus o serie de lămuriri cu privire la hotărârile Sinodului din Creta și a subliniat importanța păstrării păcii și unității Bisericii. Printre subiectele dezbătute, s-au numărat și unele probleme de ordin duhovnicesc, administrativ și disciplinar specifice așezămintelor monahale.

În cuprinsul Eparhiei Buzăului și Vrancei, există 32 de mănăstiri și schituri, unde viețuiesc 259 de călugări și călugărițe.