Corul Vlaho-Bizantin, din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, a obținut medalia de aur la Festivalul-Concurs Naţional de Muzică Bisericească Lăudaţi pe Domnul!, ediția a X-a. Evenimentul s-a desfăşurat, vineri, 27 octombrie 2017, la Palatul Patriarhiei din Capitală, în prezența Părintelui Patriarh Daniel și a conducătorilor de Biserici Ortodoxe Autocefale, care au coliturghisit la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor.

Corurile participante la Secțiunea A (muzică psaltică) au interpretat câte două piese muzicale, la alegere: o piesă din slujba Vecerniei/a Utreniei şi o piesă din slujba Sfintei Liturghii.

Ulterior, corurile participante la Secțiunea B (muzică corală) au interpretat câte trei piese muzicale, la alegere: o piesă religioasă ortodoxă din repertoriul românesc, o piesă religioasă sau laică din repertoriul internaţional, o piesă românească de inspiraţie folclorică/o piesă românească patriotică.

În cadrul Secţiunii A. Interpretare muzică psaltică, corurile finaliste au primit medalia de aur:

  • Corul Vlaho-Bizantin, din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei;
  • Corul Byzantion, din Arhiepiscopia Iașilor;
  • Grupul Bizantin Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, din Arhiepiscopia Tomisului.

În cadrul Secţiunii B. Interpretare muzică corală, coralele finaliste au primit aceeaşi distincţie:

  • Corul de Cameră Excelsior, din Arhiepiscopia Timișoarei;
  • Corala Sfinții Arhangheli – Paris, din Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale;
  • Corul Cvartson, din Arhiepiscopia Iașilor.

Invitat special a fost maestrul Tudor Gheorghe, care a susținut un recital de muzică și poezie, dedicat mărturisirii credinței ortodoxe în temnițele comuniste.

A urmat cuvântul rostit de Părintele Patriarh Daniel, intitulat Mărturisirea credinţei ortodoxe prin muzica bisericească, în care a mulţumit lui Dumnezeu, precum şi celor care au contribuit la buna desfăşurare a celor zece ediţii desfăşurate până în prezent.

În continuare, Patriarhul i-a oferit maestrului Tudor Gheorghe Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române.

Mai departe, în aplauzele tuturor, corurile participante au primit premiile din partea Patriarhului Daniel.

La final, Patriarhul Kirill a mulţumit Părintelui Patriarh Daniel pentru invitaţia la acest concert şi a apreciat prestaţia artistică a grupurilor corale participante.

Evenimentul s-a înscris în seria celor dedicate anului 2017, declarat în Patriarhia Română Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.

Sursa: basilica.ro