În Duminica a 16-a după Rusalii, 7 februarie 2021, credincioșii Parohiei Vânători din județul Vrancea au primit vizita Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Chiriarhul, împreună cu un sobor de cinci preoți și doi diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica din localitate, ocrotită de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.
În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a reflectat asupra sensurilor duhovnicești ce reies din textul evanghelic duminical (Pilda talanților – Matei 25, 14-30). Înaltpreasfinția Sa a spus că, prin intermediul parabolei pe care am ascultat-o la Sfânta Liturghie, Mântuitorul Iisus Hristos vrea să scoată în evidență datoria omului de a lucra, de a munci, de a fi activ în viața pământească, punând în valoare darurile spirituale primite de la Dumnezeu.
„Talanții reprezintă acele daruri speciale, de mare valoare spirituală, numite și «talente» sau «harisme», care diferă de la o persoană la alta. Una poate să aibă cinci talente, alta, două, iar alta, doar unul. Dumnezeu a împărțit oamenilor darurile cum a vrut El și, din acest punct de vedere, nu avem voie să-L judecăm, întrebându-ne de ce unuia i-a dat darul de cânta sau de a picta, sau de a sculpta, iar nouă nu ni l-a dat. Privind lucrurile din această perspectivă, trebuie să conștientizăm adevărul că suntem dependenți de Părintele ceresc, Care, în înțelepciunea Sa dumnezeiască, a hotărât ce și cât să ofere fiecăruia, după capacitatea sau puterea sa de asimilare. Noi avem datoria să descoperim darurile sau talentele sădite în ființa noastră, să le cultivăm, să le valorificăm și să le facem roditoare, spre bucuria și folosul nostru, dar mai ales al celor din jur. Mântuitorul ne cere să fim responsabili față de ceea ce am primit de la Părintele ceresc, căci va veni vremea să dăm socoteală cum am lucrat, cât am lucrat și ce performanțe spirituale am înregistrat în această viață”, a explicat Ierarhul locului.
Biserica Parohiei Vânători a fost construită în anul 1893, în vremea păstoririi preotului Alexandru Mărăscu. De-a lungul timpului, lăcașul de închinare a fost reparat în mai multe rânduri, ultimele lucrări de renovare fiind realizate în anul 2008, la inițiativa actualului preot paroh Marius Daniel Dima.