Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, i-a vizitat duminică, 29 decembrie 2019, pe credincioșii Parohiei „Sfântul Apostol Andrei” din cartierul buzoian Micro XIV. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica închinată Ocrotitorului României, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte slujitorii lăcașului de cult, precum și clerici de la Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din Buzău și de la alte parohii din Eparhie.

În cuvântul de învățătură, Arhiepiscopul Ciprian a explicat pasajul evanghelic al Duminicii după Nașterea Domnului (Matei 2, 13-23), care ne prezintă fuga Sfintei Fecioare Maria și a Dreptului Iosif cu Pruncul Iisus în Egipt.

„Într-o astfel de lume păcătoasă și plină de răutate S-a întrupat Fiul lui Dumnezeu în istorie, din iubire față de oameni. Și iată că Pruncul Iisus avea să fie în pericol la scurt timp după nașterea Sa. Ce puteau să facă Dreptul Iosif și Sfânta Fecioară Maria în fața persecuției unui rege atât de crud, încât își ucisese chiar și membrii familiei, de teamă ca nu cumva să i se uzurpe tronul. Constatăm cât de nesăbuit era Irod Idumeul, care se afla la o vârstă înaintată. Pruncul despre care magii îi spuseseră că este împăratul sau regele lui Israel abia Se născuse; nu putea constitui, la drept vorbind, un pericol. Nicidecum. Dar el nu suporta gândul că există cineva care ar putea să îi pună în primejdie puterea absolută de care beneficia și pe care și-o exercita cu foarte multă cruzime. Acest rege nefast a dat poruncă să se săvârșească atâtea crime, să fie uciși atâția prunci. În fața unei asemenea persecuții, Familia Sfântă s-a bucurat de intervenția divină. Prin aceasta, Dumnezeu ne învață că, dacă ne rugăm, intervine în viața noastră și ne insuflă gânduri înțelepte, ca să găsim soluțiile cele mai bune, pentru a ne îndepărta de pericolul iminent din fața noastră”, a spus Chiriarhul locului.

Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a binecuvântat noul pangar al Parohiei „Sfântul Apostol Andrei”, ridicat în curtea lăcașului de închinare.