Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, duminică, 25 septembrie 2022, la paraclisul „Sfântul Ierarh Meletie” al Catedralei „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău, a fost organizată o nouă reuniune a credincioșilor cu deficiențe auditive, veniți din comunitățile de surzi din București și Pitești, însoțiți de preoții care îi păstoresc.

La eveniment a participat și părintele ieromonah Meletie (Constantin) Onu, cel care a inițiat și dezvoltat limbajul mimico-gestual liturgic românesc pentru credincioșii cu deficiențe de auz din Patriarhia Română.

„În toate comunitățile de credincioși surzi din țară s-a îndătinat obiceiul întâlnirii frățești în spațiul bisericii, întrucât, cu această ocazie, credincioșii surzi din diferite orașe din țară își comunică problemele, caută soluții reale de sprijin pentru fiecare și tot aici își împărtășesc și bucuriile. Este un adevărat schimb de experiență pentru noi, păstorii acestor comunități, care căutăm să îi sprijinim concret în încercările deosebite în care se află. Atât credincioșii surzi, cât și copiii cu deficiențe auditive se bucură de aceste întruniri pe care noi ne străduim să le organizăm sub aripa protectoare a Sfintei noastre Biserici, pentru că este un schimb de experiență între persoanele care întâmpină aproximativ aceleași bariere sau dificultăți ale unei comunități închise. Tot în cadrul acestor întâlniri, unii tineri cu deficiențe auditive capătă deprinderi de la hipoacuzicii maturi, la fel ca și în cazul nevăzătorilor care îi învață pe copiii deficienți de vedere cum să se descurce în anumite situații prin care ei înșiși au trecut. Nădăjduim că Maica lui Dumnezeu și Sfântul Ierarh Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei, vor lumina inimile și mințile noastre, ne vor călăuzi pentru a putea răzbi mai ușor în toate situațiile dificile”, a declarat pr. Ionuț Mihalașcu, slujitorul comunității credincioșilor surzi din Buzău.

Prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian și prin implicarea Sectorului Social-filantropic și misionar al Eparhiei, după Sfânta Liturghie, a fost oferită și o masă caldă pentru toți participanții la eveniment.