Sfântul Ierarh Nicolae este unul dintre cei mai iubiţi sfinţi, mai ales în rândul copiilor. Conform tradiţiei transmise din bătrâni, în seara dinaintea sărbătoririi arhiepiscopului Mirelor Lichiei, copiii cuminţi primesc daruri. Acest obicei a fost dus mai departe şi de protoieriile şi parohiile din cuprinsul Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, consilierul Sectorului Social-filantropic şi misionar al Eparhiei şi reprezentanţi ai Protoieriei Buzău I au mers, sâmbătă, 5 decembrie 2015, în mijlocul celor 67 de copii de la Complexul de Servicii Comunitare nr. 2 Buzău, pentru a le oferi mai multe daruri, care să le însenineze ziua. De asemenea, reprezentanţii Protoieriei Buzău II i-au vizitat pe cei 24 de copii de la Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgenţă şi Evaluare din municipiu, cărora le-au dăruit fructe şi dulciuri. Cei mici au primit cu bucurie darurile şi le-au mulţumit oaspeţilor, prin interpretarea unor frumoase colinde. Tot în ajun de Sfântul Nicolae, Parohia Făurei, cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, din Protoieria Focşani II, a oferit aproximativ 85 de pachete cu produse alimentare şi iconiţe copiilor nevoiaşi din comunitate şi celor din corul bisericii.

În perioada 5-6 decembrie, 50 de copii de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vrancea au beneficiat de un pelerinaj gratuit la mai multe mănăstiri şi obiective culturale din zona Moldovei. Acţiunea a fost organizată de Centrul de pelerinaje Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena al Arhiepiscopiei, în colaborare cu Protoieria Focşani I şi cu Centrul de Asistenţă şi Sprijin Focşani. Tinerii pelerini au fost însoţiţi de preotul coslujitor Răzvan Dănilă de la Parohia Sfântul Andrei din Focşani şi au primit, pe lângă asistenţă religioasă, fructe, dulciuri şi iconiţe.