Credincioșii buzoieni s-au rugat, luni, 28 mai 2018, împreună cu ierarhul lor, la Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din municipiu. De praznicul Sfintei Treimi, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie în istoricul lăcaș de cult din incinta Centrului Eparhial. Răspunsurile la strană au fost oferite de psalții catedralei.

Din sobor au făcut parte: Pr. Dragoș-Mihail Olteanu – consilier eparhial la Sectorul Comunicații media, Pr. Valeriu-Cristian Popoviciu – eclesiarhul Catedralei Voievodale din Buzău, Pr. Costel Vânătoru, Pr. Emanuel Alexandru, Pr. Cornel-Alexandru Ursache și Pr. Dan Necula – slujitori la aceeași catedrală, precum și alți preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a arătat că dogma Sfintei Treimi este temeiul credinței creștine.

„Credem cu toată tăria într-un singur Dumnezeu, unic în ființă, dar întreit în Persoane sau Ipostasuri: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh […]. Persoanele Sfintei Treimi sunt consubstanțiale, adică fiecare deține ființa dumnezeiască întreagă. Ele sunt persoane distincte, dar nedespărțite. Nu se confundă una cu cealaltă, ci fiecare are însușiri proprii, care țin de persoană sau ipostas […]. Oricât am vorbi despre taina Preasfintei Treimi – și mai mult decât noi au vorbit marii Părinți ai Bisericii, care au fost adevărații teologi – noi nu o vom putea cuprinde niciodată. De aceea, ea este acceptată de noi prin credință, fiind întemeiată pe descoperirea făcută nouă de Însuși Fiul lui Dumnezeu întrupat, adică Mântuitorul Iisus Hristos”, a spus Întâistătătorul Eparhiei Buzăului și Vrancei.

În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian l-a hirotonit în treapta de diacon pe tânărul Valeriu Ionașcu, absolvent de Teologie Pastorală.