Continuând maratonul european al voluntariatului filantropic, o delegaţie a Seminarului Teologic OrtodoxChesarie Episcopul din Buzău, alcătuită din Pr. Prof. Cristian Marius Dima, coordonator de proiect, Pr. Prof. Dr. Nicolae Moraru, membru în echipa de proiect şi trei elevi: Liviu Şerban, Bogdan Olteanu şi Răzvan Drăgoi, a participat săptămâna trecută la cea de a 22-a Mare Finală patronată de The Great Orchestra Christmas Charity, organizatorul celui mai mare eveniment caritabil din Polonia. Invitaţi de şcoala parteneră Gimnazjum nr.7 din Olsztyn, alături de alte delegaţii din Germania, Italia, Slovacia şi Turcia – în cadrul reuniunii de proiect multilateral Comenius Living Together, Helping Each Other  –, buzoienii s-au făcut părtaşi la una dintre cele mai importante campanii de strângere de fonduri din Europa, în scopul protejării şi salvării de vieţi de copii, prin furnizarea de echipament medical pentru spitalele publice.

„Elevii au fost integraţi în echipele voluntare ale şcolii gazdă, dăruind şi primind inimi, la propriu şi la figurat, pentru gesturile generoase ale sutelor de polonezi care au contribuit la colecta realizată şi de şcoala gazdă. Muzica, demonstraţiile sportive, materialele educative pentru o viaţă sănătoasă, activităţile fizice organizate, mărinimia vivace, arătată de la mic la mare în şcoală şi pe stradă, au demonstrat înaltele valori civice şi morale ale evenimentului, constituindu-se ca pilde de urmat şi în comunităţile noastre”, a precizat Pr. Cristian Dima, Consilier educativ, Seminarul Teologic Ortodox Buzău.

„A fost o ocazie extraordinară de a cunoaşte oameni şi oraşe care mi-au devenit dragi. M-a impresionat solidaritatea şi grija polonezilor pentru copiii lor, aflaţi în spitale, precum şi bucuria celor care au atras atenţia asupra acestora şi au strâns bani pentru ei. Familia la care am locuit a dat dovadă de ospitalitate, iar activităţile la care am participat au fost foarte antrenante, în special cele sportive. Abia aştept să-i întâlnesc din nou la noi, la Buzău, în mai”, a mărturisit elevul Liviu Şerban.

Programul întâlnirii a mai cuprins ateliere artistice – elevii buzoieni învăţându-şi colegii tehnica picturii icoanelor pe sticlă –, demonstraţii sportive, reuniuni de lucru ale coordonatorilor, vizite culturale în castelul oraşului vechi – dominat de personalitatea marelui astronom Nicolaus Copernicus –, la Planetarium, la Malbork, pentru a vedea cel mai mare castel medieval aparţinând Ordinului Cavalerilor Teutoni, dar şi mereu înnoita capitală, Varşovia.

Activitatea se înscrie în calendarul unui proiect de parteneriat şcolar multilateral Comenius,  finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Acest document nu angajează decât pe autorul său şi Comisia nu-şi asumă răspunderea pentru felul în care informaţiile conţinute ar putea fi utilizate.