În Duminica a 24-a după Rusalii, 6 noiembrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a târnosit lăcașul de închinare cu hramul „Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici”, aflat la demisolul bisericii Parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din municipiul Râmnicu Sărat.

După slujba de sfințire, Chiriarhul a săvârșit Sfânta Liturghie și Parastasul pentru ctitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș, trecuți la cele veșnice. Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei a dat răspunsurile la strană. Din soborul slujitor au făcut parte părinții consilieri eparhiali Ion Chiorbeacă și Dragoș-Mihail Olteanu, pr. Cristian Asănache, protopop al Protoieriei Râmnicu Sărat, protos. Veniamin Anghel, starețul Mănăstirii Ciolanu, pr. paroh Nicolae Cane, precum și alți preoți și diaconi.

În omilia adresată credincioșilor prezenți, Părintele Arhiepiscop Ciprian a subliniat înțelesurile duhovnicești ale textului evanghelic duminical (Luca 8, 41-56), care ne relatează minunea învierii fiicei lui Iair.

„De orice se poate îndoi omul în viață, mai puțin de moarte; știe că, mai devreme sau mai târziu, va porni pe drumul fără de întoarcere. Dar încotro duce acest drum? Răspunsul ni l-a dat Mântuitorul Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat, răstignit și înviat. El a explicat o dată pentru totdeauna sensul vieții și al morții. Dacă, până odinioară, mulți dintre semenii noștri, deși botezați, credeau că, prin moarte, intră în neființă, noi știm că moartea fizică nu este altceva decât o trecere din planul pământesc al existenței umane în planul etern al existenței”, a precizat Înaltpreasfinția Sa.

La momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii, tânărul George Cociug, absolvent de Teologie Pastorală, a fost hirotonit în treapta de diacon.

Drept răsplată pentru întreaga activitate desfășurată, pr. Nicolae Cane a primit rangul onorific de iconom stavrofor.

La final, părintele paroh i-a dăruit Ierarhului locului o icoană a Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici, iar domnului Sorin Cîrjan, primarul municipiului Râmnicu Sărat, și altor persoane implicate în realizarea lucrărilor de zidire a lăcașului de cult le-a oferit câte o icoană a Maicii Domnului.

Lăcașul de rugăciune de la demisolul bisericii Parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Râmnicu Sărat a fost construit între anii 2005-2022. Prin strădania actualului paroh, ajutat de enoriași, cu sprijin financiar din partea Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, a autorităților de stat centrale și locale, s-au efectuat următoarele lucrări: refacerea tencuielilor interioare și exterioare, placarea soclului bisericii cu piatră, realizarea termoizolației și a instalației termice, înlocuirea instalației electrice, placarea pardoselii cu marmură, zidirea Sfintei Mese din Altar și dotarea sfântului lăcaș cu cele necesare slujirii liturgice. De asemenea, tot la demisol, au fost amenajate un paraclis de iarnă, o capelă mortuară și Centrul Educațional „Sfântul Sfințit Mucenic Lucian”, înființat la inițiativa părintelui Nicolae Cane.