Duminica a treia a Postului Mare, închinată Sfintei Cruci, a însemnat trăirea unor momente deosebite atât de către membrii grupului catehetic al Parohiei Săpunaru din Protoieria Focșani I, județul Vrancea, cât și de către cei ai grupului catehetic din Parohia Tigoiu, Protoieria Râmnicu Sărat, județul Buzău, printr-o activitate comună, realizată în cadrul Concursului Național Catehetic Tinerii și vârstnicii să laude pe Domnul, dedicat Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice.

După ce au participat la Sfânta Liturghie, copiii vrânceni au călătorit, alături de parohul lor, pr. Mircea Gavrilă, și de câțiva enoriași adulți, în Parohia buzoiană Tigoiu, unde au fost întâmpinați de pr. Nicolae Crăciun, care le-a prezentat biserica cea veche din localitate, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, ce datează din secolul al XVIII-lea, cât și biserica ridicată între anii 2010-2017, având hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina”. În interiorul bisericii vechi, unul dintre bătrânii satului a prezentat istoricul sfintelor lăcașuri cu vârste diferite din Tigoiu și a vorbit despre tradițiile păstrate pe aceste meleaguri.

În biserica nou construită, aflată acum în proces de împodobire cu pictură murală, pr. Mircea Gavrilă – care până nu demult a păstorit comunitatea credincioșilor din Tigoiu și a ostenit pentru ridicarea acestui edificiu – a vorbit tuturor despre importanța rugăciunii și a postului, dar și despre semnificațiile Sfintei Cruci, cinstită în duminica respectivă.

Cu acest prilej, copiii celor două parohii și-au împărțit daruri, iar cei din Parohia Săpunaru au mers în vizită la câțiva bătrâni ai satului buzoian, cărora le-au oferit pachete cu alimente. Activitatea s-a încheiat cu o rugă înălțată lui Dumnezeu la Mănăstirea Podul Bulgarului din Protoieria Râmnicu Sărat.

Pr. Nicolae Crăciun

Parohia Tigoiu

Protoieria Râmnicu Sărat