În Duminica a 30-a după Rusalii, 27 noiembrie 2022, credincioșii Parohiei buzoiene Coțatcu au primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica din localitate, aflată sub ocrotirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

Soborul slujitor a fost format din patru preoți și doi diaconi, între care s-au aflat pr. Cristian Asănache, protopop al Protoieriei Râmnicu Sărat, și pr. paroh Alexandru Pârvu.

În omilia rostită, Arhiepiscopul Ciprian a evidențiat sensurile duhovnicești ale fragmentului evanghelic duminical (Luca 18, 18-27), explicând de ce dregătorul bogat a plecat întristat în urma convorbirii cu Mântuitorul Iisus Hristos.

„Nu se așteptase nicio clipă ca Mântuitorul să-i ceară renunțarea la toate bogățiile pe care le moștenise sau le agonisise de-a lungul vieții. Dacă i-ar fi sugerat să împartă săracilor doar o parte din avuțiile sale, cu certitudine I-ar fi acceptat sfatul, mai ales că, până atunci, săvârșise unele fapte de milostenie. Dar, ca să renunțe la tot, pentru a-L urma pe Iisus, în schimbul dobândirii unei comori, undeva, în ceruri, aceasta a fost mai presus de capacitatea lui de înțelegere, motiv pentru care s-a întors la casa sa, pentru a-și vedea mai departe de treburile cotidiene. Cu acel prilej, Domnul Hristos a rostit, în auzul ascultătorilor Săi, faimoasele cuvinte referitoare la dificultatea celor ce dețin averi pe pământ de a dobândi viața veșnică: «mai lesne este a trece cămila prin urechile acului decât să intre bogatul în Împărăția lui Dumnezeu» (Luca 18, 25). Este important să subliniem aici faptul că Mântuitorul Hristos, Sfinții Apostoli și toți Părinții Bisericii nu au condamnat niciodată bogăția în sine, ci doar au atras atenția asupra modului în care oamenii se raportează la aceasta, întrucât experiența de veacuri, la toate popoarele, a arătat că cei ce posedă averi devin dependenți și obsedați de acestea”, a afirmat Chiriarhul locului.

Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a oficiat slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire preot Nicolae Manea, care a păstorit comunitatea Parohiei Coțatcu între anii 1988-2002, precum și un Trisaghion la mormântul acestuia din curtea bisericii.