În Duminica a 4-a după Rusalii, 10 iulie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a slujit în Parohia Heliade Rădulescu, Protoieria Râmnicu Sărat, județul Buzău. Credincioșii din localitate și din parohiile învecinate au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfinția Sa, împreună cu un sobor de nouă preoți și diaconi, în biserica aflată sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

În omilia referitoare la textul evanghelic duminical (Matei 8, 5-13), Ierarhul s-a oprit asupra cuvintelor rostite de sutașul din Capernaum, după ce Mântuitorul Iisus Hristos Se autoinvitase în casa sa, cu gândul de a-i vindeca slujitorul bolnav: „Doamne, nu sunt vrednic să intri sub acoperișul meu, ci numai zi cu cuvântul și se va vindeca sluga mea” (Matei 8, 8), explicând că acestea revelau o persoană sensibilă, smerită și cu mult respect față de interlocutorul său, în Care intuise deja pe Însuși Dumnezeu.

„În Evanghelia ce vi s-a citit astăzi, Domnul Iisus a dorit să dezvăluie și să proclame, în fața tuturor celor prezenți, credința tare și puternică a acestui sutaș care, deși păgân, a avut capacitatea interioară de a întrezări în Persoana Mântuitorului Hristos pe Însuși Dumnezeu. Căci sutașul, dorind să-și motiveze răspunsul, întemeiat pe convingerea că problema sa poate fi rezolvată și altfel, I-a spus Domnului Iisus: «Și eu sunt om sub stăpânirea altora – avea, deci, superiori – și am sub mine ostași și-i spun acestuia: Du-te, și se duce; și celuilalt: Vino, și vine; și slugii mele: Fă aceasta, și face» (Matei 8, 9). «Așadar – gândea sutașul –, și Tu, Doamne, Cel ce ești Stăpânitorul universului și ai putere deplină asupra bolilor, asupra vieții și asupra morții, cu certitudine, poți să-l vindeci pe slujitorul meu doar prin cuvânt, poruncind bolii să se depărteze de la el». Auzind aceste cuvinte, care arătau, pe de o parte, smerenia, iar pe de altă parte, iubirea față de oameni, Mântuitorul Hristos l-a lăudat pe sutaș în fața ucenicilor și a celor prezenți, zicând: «Adevărat grăiesc vouă: la nimeni, în Israel, n-am găsit atâta credință» (Matei 8, 10), a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.

În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul diacon Constantin-Ciprian Axente a fost hirotonit în treapta de preot, pe seama Catedralei Voievodale „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Buzău.

Pentru întreaga activitate pastoral-misionară și administrativ-gospodărească, preotul paroh Gabriel Moraru a primit rangul onorific de iconom.