Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a slujit duminică, 6 martie 2022, în Parohia Clondiru, Protoieria Buzău I. Credincioșii din localitate și din parohiile învecinate au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfinția Sa, împreună cu cinci preoți și doi diaconi, în biserica „Adormirea Maicii Domnului”.

În predica rostită la sfârșitul slujbei, Ierarhul a explicat pasajul evanghelic al Duminicii Izgonirii lui Adam din Rai (Matei 6, 14-21), precizând că postul ne ajută să ne eliberăm de păcate și să intensificăm rugăciunea și faptele bune.

„Prin mesajul acestei duminici, care ne-a dus cu gândul la strămoșii cei dintâi, Biserica ne invită pe toți să medităm cu multă luare aminte la drama primilor oameni de pe pământ și să simțim în adâncul sufletului nevoia de îndreptare, pentru că tot ceea ce au făcut ei săvârșim și noi, poate, în fiecare zi și în fiecare ceas. Copiii nu ascultă de părinți, noi, cei mari, nu ascultăm de Dumnezeu și nu împlinim ceea ce ne poruncește Hristos în Evanghelia Sa, cu toate că El Și-a dat viața și pentru noi, cei de astăzi, nu numai pentru cei din vremea Sa. Dându-ne seama de neputințele noastre, de lipsa voinței de a săvârși binele, iată, Biserica ne îndeamnă să începem călătoria postului printr-o reflecție asupra a ceea ce s-a întâmplat cu Adam și cu urmașii săi, încredințându-ne că există posibilitatea de îndreptare. Sfântul și Marele Post este un mijloc spiritual extrem de important, care ne ajută să ne eliberăm din robia păcatului și a morții spirituale, să devenim mai buni, să ne comportăm și să trăim ca frații unii cu alții, să ne ajutăm reciproc, să ne rugăm mai mult și, îndeosebi, să săvârșim fapta cea bună cu mai multă intensitate”, a menționat Chiriarhul locului.

Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a amintit credincioșilor prezenți că, în perioada 1985-1986, pe vremea când era elev seminarist, a cântat la strana bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din satul Clondiru, în timpul păstoririi vrednicului de pomenire preot Grigore Baniță. De asemenea, actualul paroh, părintele George Vișan, i-a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru slujire și binecuvântare.