Duminica migranților români este celebrată, în Patriarhia Română, începând cu anul 2009, în prima duminică după Adormirea Maicii Domnului.

Sărbătoarea a fost adoptată la nivelul întregii Patriarhii de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reunit în şedință de lucru, sub preşedinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la Reședința patriarhală, în zilele de 25-26 februarie 2009.

Această celebrare a fost instituită prima oară în Mitropolia Moldovei, începând cu anul 2006, la inițiativa Patriarhului Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, când prima duminică după sărbătoarea împărătească a Adormirii Maicii Domnului a fost dedicată românilor care trăiesc peste hotare.

Conform ultimelor statistici oficiale, din anul 2016, România este pe locul patru la numărul de cetățeni care trăiesc în afara țării. Avem peste 3,4 milioane de români plecați la muncă în străinătate ori stabiliți definitiv acolo, cu tot cu familii.

La fel ca în fiecare an, cu prilejul Duminicii migranților români, 19 august 2018, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat un mesaj tuturor românilor aflați în diaspora.

În cuvântul intitulat Unitate de credință și unitate de neam, în Anul Centenar, Părintele Patriarh Daniel a evidențiat contribuția Bisericii Ortodoxe Române, prin cultivarea conștiinței unității de credință și neam, la pregătirea marilor evenimente istorice, având ca scop unitatea națională a românilor.

De asemenea, Preafericirea Sa a subliniat prioritatea pastorală a Bisericii Ortodoxe Române care are în vedere „întărirea comunităților românești din jurul granițelor țării și din diaspora română, o realitate nouă care a căpătat o amploare nemaiîntâlnită în istoria poporului român”.

„Biserica Ortodoxă Română se străduiește să edifice, deodată cu biserica din sufletși lăcașuri de cult acolo unde există comunități românești, oferind astfel posibilitatea fiecărui român creștin ortodox aflat în străinătate să poată asculta sfintele slujbe în limba maternă, să se poată spovedi și împărtăși într-o biserică românească, păstrând astfel legătura cu Biserica Mamă din Țară”, precizează Patriarhul Daniel în mesaj.

Mesajul integral aici.

Sursa: basilica.ro