În Duminica Sfinților Români, 18 iunie 2023, la Mănăstirea Găvanu din comuna buzoiană Mânzălești, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în prezența obștii de maici și a multor credincioși.

Chiriarhul locului a slujit în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din incinta așezământului călugăresc, împreună cu pr. Marian Gegea, vicar administrativ eparhial, arhim. Sofian Ardelean, exarhul mănăstirilor și schiturilor din Eparhie, protos. Veniamin Anghel, starețul Mănăstirii Ciolanu, pr. Claudiu-Gigel Panait, consilier eparhial, pr. Mitică Bălan, inspector bisericesc, ierom. Sofian Neacșu, duhovnicul Mănăstirii Găvanu, și pr. Constantin Călin, protopop al Protoieriei Buzău I.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre semnificația Duminicii a 2-a după Rusalii, precizând că aceasta este dedicată pomenirii sfinților români din toate timpurile și din toate locurile – mucenici, mărturisitori, ierarhi, cuvioși sau simpli creștini –, care și-au sfințit viața prin trăirea autentică a valorilor Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, maica stareță Haralambia Ghiță a fost hirotesită întru stavroforă, apoi a primit din partea Părintelui Arhiepiscop Ciprian bastonul, ca semn al puterii de a conduce, fiind așezată în scaunul de onoare rezervat ei. De asemenea, ieromonahul Sofian Neacșu a fost hirotesit întru protosinghel.