Ziua de miercuri, 21 mai 2025, când i-am prăznuit pe Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin și mama sa, Elena, a avut o însemnătate deosebită pentru elevii Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din municipiul Buzău, întrucât Paraclisul Arhiepiscopal din incinta Centrului Eparhial, în care aceștia își desfășoară programul liturgic săptămânal, și-a sărbătorit hramul.
Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, răspunsurile liturgice fiind oferite de Corul Bizantin al școlii, dirijat de arhid. prof. Daniel Dumitrică.
Din soborul de clerici au făcut parte: pr. prof. Cristian-Marius Dima – directorul instituției de învățământ teologic buzoiene, pr. Dan Necula – consilier eparhial la Sectorul Învățământ și activități cu tineretul, pr. prof. Nicolae Moraru, pr. prof. Gianin-Cristian Oprea, pr. Daniel Bahnea – spiritualul școlii, și arhid. Laurențiu Manea.
Predica a fost rostită de părintele director Cristian-Marius Dima, care a evocat viața și activitatea Sfinților Împărați Constantin și Elena, subliniind rolul lor esențial în promovarea și întărirea credinței creștine într-o epocă marcată de tulburări și prigoane. A fost evidențiată, în mod deosebit, înțeleapta hotărâre a Sfântului Împărat Constantin, care, prin promulgarea Edictului de la Milano (313), a pus capăt persecuțiilor religioase și a deschis o nouă etapă de libertate și înflorire pentru Biserica lui Hristos. De asemenea, a fost elogiată râvna duhovnicească a Sfintei Elena, al cărei pelerinaj în Țara Sfântă a dus la descoperirea Crucii răstignirii Mântuitorului. Pr. prof. Dima a menționat că cei doi mari împărați rămân pentru noi veritabile modele de conducători creștini, care ne învață să mărturisim dreapta credință cu statornicie, curaj și dăruire jertfelnică.
La rândul său, Părintele Arhiepiscop Ciprian a rostit un cuvânt despre sărbătoarea din 21 mai, în care a explicat că Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt cinstiți cu apelativul „întocmai cu Apostolii” datorită contribuției lor extraordinare la răspândirea și afirmarea creștinismului într-o lume încă tributară păgânismului. Pornind de la troparul acestei zile, Chiriarhul a evidențiat caracterul providențial al chemării Sfântului Constantin cel Mare, ales de Împăratul Hristos pentru o misiune specială, asemenea Sfântului Apostol Pavel, după ce a avut parte de o vedenie dumnezeiască – arătarea pe cer a semnului Sfintei Cruci. Totodată, Întâistătătorul Eparhiei Buzăului și Vrancei le-a adresat elevilor seminariști o serie de îndemnuri ziditoare de suflet, arătând că adevărata slujire preoțească nu se rezumă doar la o pregătire intelectuală riguroasă, ci presupune o asumare profundă a chemării Mântuitorului Iisus Hristos, o viață curată și o mărturisire vie a credinței.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a oficiat un parastas pentru ctitorii și binefăcătorii Paraclisului Arhiepiscopal, precum și pentru profesorii, elevii și ostenitorii Seminarului Teologic din Buzău, mutați la Domnul.
După încheierea slujbelor de hram, elevii care au obținut rezultate remarcabile la Olimpiada Națională de Limbi Clasice (Galați, 27-30 aprilie 2025) și la Olimpiada Națională de Religie pentru Seminarii și Licee Teologice Ortodoxe (București, 7-11 mai 2025) au fost recompensați de Centrul Eparhial cu premii în bani, volume religioase, iconițe și metanii.