În perioada 15 noiembrie 2024 – 21 mai 2025, grupuri catehetice parohiale din țară și din diaspora au participat la Concursul Național Catehetic Mărturisirea jertfelnică a dreptei credințe – moștenirea unui secol de Patriarhat pentru copii și tineri, organizat de Sectorul Teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, sub coordonarea Sectorului Învățământ și activități cu tineretul al Centrului Eparhial, 8 parohii din cuprinsul Protoieriei Focșani II și-au direcționat lucrarea catehetică, în acest răstimp, spre activități ce au vizat cunoașterea trecutului relativ recent al Bisericii Ortodoxe Române și activitatea ei misionară și pastorală în cei 140 de ani de la dobândirea autocefaliei și cei 100 de ani de la ridicarea la rangul de Patriarhie, precum și rolul, importanța, opera și lucrarea pastoral-misionară a duhovnicilor români cunoscuți în ultimul secol, parte dintre ei canonizați în acest an.

Au fost realizate excursii, expoziții tematice, creații literare, desene, serbări, concursuri, acțiuni filantropice și alte tipuri de evenimente, cu scopul de a cunoaște și înțelege adecvat activitatea Bisericii, dar și de a stimula lucrarea faptelor bune, izvorâte din exemplul viețuirii duhovnicilor români, care au purtat grijă de sufletele credincioșilor în această ultimă sută de ani.

La nivelul Protoieriei Focșani II, toate aceste strădanii au fost evaluate, în data de 16 aprilie 2025, de o comisie alcătuită din protoiereu, responsabilul cu cateheza parohială și un profesor de Religie. Pentru a fi răsplătit efortul copiilor și tinerilor, precum și pentru a încuraja implicarea lor în alte astfel de activități, toți cei 142 de participanți au primit diplome și daruri simbolice.

În cadrul festivității de premiere din data de 20 mai 2025, organizată în sala de conferințe a Protoieriei Focșani II, la care au luat parte reprezentanții tuturor celor 8 grupuri catehetice, au fost vizionate imagini sugestive și filme cu momentele reprezentative din timpul activităților desfășurate. Vizionarea acestor materiale a fost sursă de inspirație, în vederea pregătirii activităților din anii următori, și a justificat, în mod transparent, ierarhia stabilită de comisia de evaluare. Primele trei locuri au fost ocupate, în ordine, de grupurile catehetice ale parohiilor Bogza (coordonator: pr. Daniel Zaharia), Tâmboești (coordonator: pr. Cristinel Muscalu) și „Tuturor Sfinților” – Focșani (coordonator: pr. Cristinel Hărăbor). Au primit mențiuni și diplome de participare grupurile catehetice din parohiile Gugești III (coordonator: pr. Valentin Mirică), Golești I (coordonator: pr. Ștefan Constantin), Goleștii de Sus (coordonator: pr. Ovidiu Bordea), Mihălceni (coordonator: pr. Marian Dragu) și Cârligele (coordonator: pr. Antonel Tudor).

Părintele protoiereu Frunză Oscar a evidențiat buna colaborare dintre parohii și unitățile de învățământ din localitățile respective, a mulțumit celor prezenți și a apreciat că toți copiii și tinerii participanți la acest concurs catehetic sunt câștigători ai unor cunoștințe și deprinderi care vor fi de folos familiilor lor, Bisericii și societății.

Pr. Adrian Papuc

Secretar al Protoieriei Focșani II