Duminică, 31 august 2020, Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a marcat împlinirea a 103 ani de la desfășurarea ultimul front de luptă al Bătăliei începute în 6 august 1917, la Mărășești, respectiv frontul Varnița – Muncelu, dus cu lupte grele în zilele de 28 august – 3 septembrie 1917. Evenimentul a constat într-un atelier de istorie în aer liber, adresat celor mici.

Copiii au putut afla într-un mod interactiv despre faptele de vitejie ale unor eroi, precum generalul Eremia Grigorescu, Ecaterina Teodoroiu și Măriuca Zaharia, sau despre mutarea dramatică a frontului Irești – Varnița – Muncelu, unde luptele finale ale încleștării începute la Mărășești au dus nu doar la păstrarea României, ca urmare a faptului că germanii nu au reușit să spargă linia frontului din sudul Moldovei, ci și la pierderea de mii de vieți.

„Copiii noștri trebuie să știe că mii de ostași români și-au dat viața pe acest front, pentru ca România să nu fie fărâmată în atacurile sângeroase pornite împotriva ei și a ființei naționale. Dacă noi nu le transmitem aceste adevăruri, nu le vor cunoaște și nu vor ști urmașii cărui fel de români sunt ei. Noi toți suntem suma înaintașilor noștri, iar jertfa acestora de sânge ar trebui să ne împiedice ușurința cu care permitem azi ca generației tinere să i se prezinte o istorie diluată a neamului românesc. Permițând aceasta, ei înșiși vor fi diluați într-o lume a relativizării valorilor, cu consecințe grave atât asupra stimei lor de sine, cât și asupra demnității naționale garantate constituțional”, a spus președinta Asociației Femeilor Ortodoxe, doamna Ana Săcrieru.

Evenimentul a fost realizat în virtutea scopului statutar subsumat misiunii de renaștere spirituală și educațională în Eparhia Buzăului și Vrancei.