Eroii neamului românesc au fost pomeniți sâmbătă, 24 noiembrie 2018, pentru prima dată la Catedrala Națională, unul din idealurile poporului român care a devenit realitate după aproximativ 130 de ani.

Slujba de pomenire a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în timpul căruia au început lucrările de înălțare a edificiului reprezentativ pentru Ortodoxia românească încă de la scurt timp după întronizarea din anul 2007.

După serviciul religios, Patriarhul României a rostit un cuvânt în care a explicat de ce a ales să oficieze această slujbă înainte de sfințirea Catedralei Naționale.

„Pomenirea solemnă a eroilor neamului românesc cu o zi înainte de sfințirea Catedralei Naționale o săvârșim pentru a așeza cu evlavie și recunoștință sub Sfânta Masă a Catedralei Mântuirii Neamului numele tuturor eroilor români cunoscuți care și-au jertfit viața în Războiul de Independență din 1877-1878, în războaiele balcanice din 1913, în Primul Război Mondial din 1916-1919, în Al Doilea Război Mondial în 1944-1945, precum și numele făuritorilor Marii Uniri din 1918”.

„Pe lângă eroii cunoscuți există o mulțime de eroi necunoscuți ai neamului românesc care au fost înmormântați în gropi comune, în locuri comune, dar care sunt cunoscuți de Dumnezeu”, a spus Preafericirea Sa.

Catedrala Națională reprezintă un simbol al unității naționale și are hramul principal Înălțarea Domnului, zi în care sunt pomeniți eroii români din toate timpurile, întrucât avem responsabilitatea de a omagia eroii neamului.

Al doilea ocrotitor este Sfântul Apostol Andrei, ca urmare a evlaviei pe care o au credincioșii față de încreștinătorul poporului nostru și ocrotitorul românilor de pretutindeni.

Sursa: basilica.ro