Aproximativ 300 de elevi vrânceni și buzoieni au participat sâmbătă, 18 martie 2023, la etapa județeană a Olimpiadei de Religie. Toți copiii au primit daruri, ca răsplată a eforturilor depuse în pregătirea pentru această competiție școlară.

În județul Vrancea, concursul a avut loc la Școala Gimnazială „Ion Basgan” din municipiul Focșani și a reunit 180 de elevi de gimnaziu și liceu. Înaintea de începerea olimpiadei, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a trecut prin fiecare clasă și le-a adresat copiilor un cuvânt de încurajare și binecuvântare.

„Vă felicit pentru că ați optat să participați la Olimpiada de Religie și vă doresc succes! Dumnezeu să vă lumineze mintea tuturor, ca să redați în scris, cât mai corect și frumos, ceea ce ați acumulat la orele de curs. Nu mă îndoiesc de faptul că v-ați pregătit temeinic pentru acest examen, ceea ce înseamnă că ați sporit și în rugăciunea către Dumnezeu, Care îi inspiră și-i ajută pe cei ce muncesc cu credință și dăruire. Probabil ați auzit și voi că, la nivelul Centrului nostru Eparhial, în fiecare vară, se organizează mai multe excursii culturale în principalele orașe din țară, la care participă cu prioritate copiii și tinerii activi în viața Bisericii, dar nu numai. De aceea, dacă vreunul dintre voi, cei ce iubiți ora de religie și biserica, are prieteni care sunt mai puțin obișnuiți cu cele bisericești, însă dispuși să cunoască și dimensiunea cultural-spirituală a Bisericii noastre strămoșești, acela le poate comunica faptul că și ei sunt bineveniți în aceste proiecte cultural-educaționale, pentru că, printr-un astfel de demers, noi urmărim formarea intelectuală, morală și duhovnicească a tuturor copiilor aflați sub ocrotirea, deopotrivă, a părinților, profesorilor și preoților de la parohii”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Alături de Chiriarhul locului s-au aflat: pr. Dan Necula – consilier eparhial la Sectorul Învățământ și activități cu tineretul, prof. Melania-Emanuela Pătrășcanu – inspector pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, și prof. Alina Dima – directorul Școlii Gimnaziale „Ion Basgan” din Focșani.

Faza pe județul Buzău a Olimpiadei de Religie a fost găzduită de Liceul de Arte „Margareta Sterian” din municipiu și a adunat 113 elevi din clasele V-XII, care au avut posibilitatea să-și pună în valoare creativitatea și cunoștințele dobândite.

Cu această ocazie, toți elevii și profesorii supraveghetori din ambele județe au primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian cărți religioase, iconițe și metanii.