În zilele de 2 și 3 iunie 2023, Sectorul Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a organizat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, o excursie culturală în județul Tulcea. Cu această ocazie, 50 de elevi buzoieni, cu vârste cuprinse între 11-17 ani, au vizitat gratuit mai multe puncte de atracție turistică din nordul Dobrogei, între care s-au aflat mănăstiri și situri arheologice, precum și orașul Tulcea – poarta de intrare în Rezervația Biosferei Delta Dunării – cu împrejurimile sale mirifice.
Beneficiarii celor două zile de drumeție au fost selectați din cele 4 protoierii buzoiene, ca urmare a implicării lor active în cadrul unor grupuri catehetice înscrise la Concursul Național Catehetic inițiat de Patriarhia Română. Lor li s-au alăturat și 6 elevi din cadrul DGASPC Buzău, aflați în centrele de rezidență ale instituției. Însoțitorii grupului au fost: pr. Dan Necula, consilier eparhial de la Sectorul Învățământ și activități cu tineretul; dl Romeo Sandu, inspector eparhial în cadrul Sectorului Cultural și comunicații media; dl prof. Robert-Mugurel Roșioru, inspector de religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Buzău; dna Nicoleta Vlad, profesoară de religie la Școala Gimnazială „Ion Creangă” din Buzău.
Excursia a debutat cu traversarea Dunării cu bacul gălățean, care a dus la descoperirea reliefului colinar al județului Tulcea. La prima vatră de spiritualitate ortodoxă vizitată, Mănăstirea Cocoș, în impresionanta biserică „Pogorârea Sfântului Duh”, cu interiorul realizat în mozaic, pe fundal auriu, tinerii au făcut cunoștință cu Sfinții Mucenici Zotic, Atal, Filip și Camasie, ale căror sfinte moaște sunt depuse spre cinstire într-un baldachin din naos. Cei patru sfinți creștini au fost martirizați în secolul al III-lea sau al IV-lea, în cetatea Noviodunum – orașul Isaccea de astăzi –, în timpul uneia dintre persecuțiile împăraților romani Decius (249-251), Dioclețian și Galeriu (303-305) ori Licinius (320-324). Povestea lor, relatată în Actele martirice, nu ar fi avut ecou dacă în anul 1971 nu s-ar fi descoperit, în mod providențial, în localitatea Niculițel, cripta mucenicilor. Lămuririle necesare deslușirii acestei istorisiri au fost găsite de elevi atunci când au poposit chiar în locul cu pricina, la situl arheologic al bazilicii paleocreștine de la Niculițel. Aici au fost puse în valoare descoperirile de acum 52 de ani: atât cripta martirilor (martirion), cât și ansamblul bisericesc construit deasupra ei, care a funcționat între secolele IV-VII. Locul este unic în Europa, datorită faptului că relicvele sfinte s-au păstrat intacte, de-a lungul a peste 1600 de ani, fără a fi profanate, dovedind și obiceiul păstrat până astăzi ca sfintele altare ale bisericilor să aibă la bază moaște ale martirilor. Doamna Cornelia Odagiu, conservator la Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea, a prezentat istoria locului, pe baza dovezilor excavate în situl dobrogean, fiind impresionată, în același timp, de faptul că o parte din grupul de la Buzău a dorit să interpreteze un cântec patriotic și înduioșător lângă vestigiile antice ale creștinismului primar din țara noastră. Momentele petrecute la Mănăstirea Cocoș, dar și la bazilica din Niculițel, au fost unice, ținând cont că, peste doar 2 zile, la praznicul Pogorârii Sfântului Duh, urma chiar pomenirea sfinților (4 iunie).
Un alt popas spiritual a avut loc, nu departe, la Mănăstirea Saon, într-o zonă viticolă, scăldată de soare și învecinată cu lacurile formate de revărsările Dunării. Așezământul monahal este atestat de la jumătatea secolului al XIX-lea – când Dobrogea era încă sub stăpânire otomană –, ca schit al următoarei mănăstiri vizitate, Celic-Dere, care se află într-o zonă mai înaltă, la marginea Pădurii Telița. Actuala biserică a Mănăstirii Celic-Dere, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, a fost construită la începutul secolului trecut și, de-a lungul timpului, pe lângă lăcașul sfânt au mai funcționat, cu osteneala maicilor, o școală primară, ateliere de pictură bisericească și de țesături: veșminte sfinte și covoare.
În a doua parte a zilei, după turul mănăstirilor din județ, grupul a ajuns în municipiul Tulcea, unde a participat la Taina Sfântului Maslu, oficiată în Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae”. Bisericii i s-a pus piatra de temelie în anul 1862, cu ostenelile mai multor români refugiați din satul Beștepe, construirea și pictarea ei încheindu-se în anul 1900. Seara, tinerii buzoieni s-au plimbat pe faleza Dunării și au ajuns la Monumentul Independenței, ridicat în anul 1879, în onoarea obținerii neatârnării statului român, după războiul purtat în anii 1877-1878. Mai mult decât atât, în urma victoriilor de pe câmpurile de luptă de la sud de Dunăre, a avut loc și realipirea Dobrogei la patria-mamă.
A doua zi a excursiei a început cu vizitarea Muzeului de Istorie și Arheologie al județului Tulcea, aflat în imediata proximitate a Monumentului Independenței, în zona sitului orașului antic Aegyssus. Principalele atracții ale expoziției permanente au fost tezaurul conducătorului geto-dac de la Agighiol și cel al tătarilor Hoardei de Aur de la Uzun Baiir, din apropierea localității tulcene Mihail Kogălniceanu.
Și cum o călătorie la Tulcea nu putea să nu includă și navigarea într-un cadru natural acvatic, organizatorii le-au pregătit elevilor o croazieră cu catamaranul pe lacurile Câșla și Somova și pe canalele care le leagă – o adevărată pregustare a ceea ce are de prezentat Delta Dunării: vegetația, cu nuferi albi și galbeni, sălcii și trestii, precum și fauna, constând în principal din păsări.
La întoarcerea în Muntenia, traversând înapoi Dunărea cu bacul, tinerii buzoieni s-au mai destins și la Grădina Zoologică din Brăila, ca apoi, pe seară, să ajungă în fața Catedralei Arhiepiscopale din Buzău. Gândurile lor pline de recunoștință, pentru ocazia de a vizita locurile binecuvântate ale județului Tulcea, s-au îndreptat către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian și către ostenitorii de la Centrul Eparhial, deoarece, pentru majoritatea lor, excursia aceasta a reprezentat o șansă unică de a vedea locuri încărcate de spiritualitate și de minuni ale naturii.
Insp. Romeo Sandu
Sectorul Cultural și comunicații media