Parohia „Buna Vestire”-Banu din municipiul Buzău a organizat, în acest an, o serie de manifestări cultural-comemorative, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la zidirea actualei biserici – unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult ale orașului – și a mai bine de 500 de ani de la prima atestare documentară.
Vineri, 23 decembrie 2022, a avut loc simpozionul intitulat Biserica „Buna Vestire”-Banu (1722-2022) – 300 de ani de istorie și spiritualitate la Curbura Carpaților, în cadrul căruia a fost lansată monografia „Fosta Mănăstire Banu. Biserica «Buna Vestire» – istorie, artă, arhitectură”, ce conține diferite materiale și articole, ca rod al cercetărilor efectuate de specialiști în domeniile istoriei, arheologiei, artei și arhitecturii.
Evenimentul a fost moderat de pr. paroh și consilier eparhial Ionuț-Radu Vintilă, cuprinzând următoarele prelegeri: Începuturile Mănăstirii Banului în contextul istoric al secolului al XVI-lea. O introducere (prof. Constantin Coman – Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” din Buzău); Mănăstirea Banu, locaș de cult în contextul culturii și spiritualității ortodoxe românești la începuturile modernității (pr. prof. dr. Nicolae Moraru – Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău); Arhitectura bisericii „Buna Vestire”-Banu din Buzău (arh. George Bogdan Teodorescu – SC SPA Inovations SRL); Biserica „Buna Vestire”-Banu – cercetări arheologice (dr. arhg. Sebastian Matei – Secția de Arheologie a Muzeului Județean Buzău); Picturi istorice și moderne în patrimoniul bisericii Banu (dr. ist. art. Vlad Bedros – Universitatea Națională de Arte București și Institutul de Istoria Artei „George Oprescu” al Academiei Române).
După susținerea prelegerilor, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a rostit un cuvânt de apreciere la adresa celor care s-au ostenit pentru realizarea evenimentului cultural-comemorativ, dar și a proiectului de reabilitare a bisericii Banu.
„Oricine aude de biserica Banu se duce cu mintea la orașul Buzău, pentru că, alături de ansamblul eclesial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, această biserică rămâne, peste veacuri, un simbol pentru urbea buzoiană. În urmă cu doi ani, am binecuvântat inițiativa de întocmire a proiectului de restaurare a lăcașului de cult, prin implicarea laborioasă a părintelui Ioan Vintilă, pentru că biserica Banu a ajuns la momentul în care trebuie să fie înnoită. Este chemarea pe care înșiși ctitorii acestei biserici o fac dumneavoastră, generației de astăzi, pentru ca sfântul lăcaș să-și recapete frumusețea cea dintâi. Le mulțumim părintelui profesor Nicolae Moraru, domnului profesor Constantin Coman, precum și domnilor specialiști care ne-au oferit multe informații din diverse domenii, arhitectură, artă, arheologie, pentru a ne încredința de necesitatea lucrărilor care vor începe, cu ajutorul lui Dumnezeu, în cel mai scurt timp posibil. Totodată, adresăm felicitări părintelui Ioan Vintilă și vă îndemnăm pe toți să citiți cartea care tocmai a fost lansată și care s-a dorit a fi un omagiu adus ctitorilor acestei biserici, cu prilejul împlinirii a trei secole de existență. Rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne binecuvinteze cu pace și cu sănătate și să ne ajute să realizăm lucruri frumoase, spre slava Sfintei Sale Biserici și spre folosul sufletesc al tuturor celor care se vor închina în acest sfânt lăcaș din orașul Buzău”, a spus Ierarhul.
Simpozionul a fost urmat de concertul de colinde Bună vreme, gazdă aleasă!. Toți cei prezenți au avut bucuria să audieze colinde tradiționale românești și străine, interpretate de Corul de copii și tineret „Symbol-Jean Lupu” al Patriarhiei Române, sub bagheta dirijorală a conf. univ. dr. Luminița Guțanu Stoian.
Pr. cons. Ionuț-Radu Vintilă
Parohia „Buna Vestire”-Banu din Buzău